Pretvarao se da je iz Apple-ove korisničke podrške i provaljivao u iCloud naloge


40-godišnji Amerikanac iz mesta La Puente u okrugu Los Angeles, Hao Kuo Chi, koji se predstavlja i kao David, optužen je za krađu privatnih podataka velikog broja Apple-ovih korisnika. Nakon optužbi priznao je počinjenje svih kaznenih dela koja mu se stavljaju na teret, a ona uključuju zaveru i neovlašćeni pristup tuđim privatnim podacima. Optuženi David je, naime, za dvojicu saradnika iz neimenovane druge zemlje, koji su mu to plaćali, "hakovao" iCloud korisničke naloge, sa njih preuzimao fotografije i video zapise i prosleđivao ih nalogodavcima.

U više godina ovih aktivnosti uspeo je da upadne u oko 4.700 iCloud naloga, s kojih je "skinuo" preko 620 hiljada privatnih fotografija i 9 hiljada video zapisa. U naloge je u pravilu ulazio uz pomoć socijalnog inženjeringa, kontaktirajući žrtve direktno putem e-maila, uveravajući ih da je predstavnik Apple-ove korisničke službe.

Potom je nagovarao svoje mete da mu predaju AppleID korisnička imena i lozinke za pristup njihovom iCloud-u, a u slučajevima kada mu je sa lakovernim žrtvama to uspelo, sa njihovih naloga je preuzimao svu dostupnu multimediju. Iako su podaci za prijavu na tuđe naloge pronađeni u 4.700 mailova, u nagodbi je David priznao da je na ovaj način bio provalio u tek nešto više od 300 naloga.

Motiv za sve to bilo je traganje za pornografskim sadržajima i drugim eksplicitnim video i foto materijalima koji bi se mogli dalje deliti sa drugim osobama. Svako od četiri kaznena dela koja je počinilac priznao moglo bi mu doneti do 5 godina zatvorske kazne.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.