Procurele lične informacije svih stanovnika grada


Mali švajcarski gradić Rolle koji se nalazi na obali Ženevskog jezera, pogođen je hakerskim ransomware napadom koji je kompromitovao osetljive lične podatke svih njegovih stanovnika i administrativnih službi.

Vest o napadu koji se dogodio još 30. maja ove godine tek nedavno je objavio Security Week, a u izveštaju se navodi da su sve informacije prilično brzo povraćene iz backup kopija originalnih datoteka.

U dnevnim švajcarskim novinama Le Temps citira se neimenovanog stručnjaka za cyber bezbednost koji deluje na dark webu, koji kaže da mu je trebalo samo 30 minuta dok nije pronašao hiljade setova podataka stanovnika zajednice Rollea.

Ti podaci su bili strogo lični i uključivali su informacije poput brojeva zdravstvenog osiguranja, datuma rođenja, adresa, imena, veroispovesti i školskih podataka koji uključuju ocene studenata i informacije o deci koja su bila zaražena Covidom-19.

Švajcarski grad je za istragu ovog napada angažirao specijalnu jedinicu za cyberkriminal koja na predmetu sarađuje sa stručnjacima FBI-a. Le Temps kaže da su njegovi novinari došli u priliku da vide izliste podataka svih stanovnika grada.

Kako se čini, cyberkriminalci počeli da se fokusiraju fokusirati na ransomware napade na male gradove koji očito imaju loše informatičke infrastrukture sa slabom protivhakerskom zaštitom, no nije poznato je li im neko već platio otkupninu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.