Prodaje se najpoznatiji piratski domen na svetu


Verovatno najpopularniji piratski domen na svetu, ThePirateBay.com, aktiviran je u septembru 2003. godine, što znači da će uskoro postati "punoletan". Od tada se mnogo toga promenilo u svetu, na webu, u pirateriji, a i sam domen je mnogo toga doživeo. Izvorni pokretači servisa The Pirate Bay u međuvremenu su bili osuđeni na zatvorske kazne zbog piraterije, do ovog domena pojedine zemlje su putem svojih ISP-ova blokirale pristup, a piratski servis primarno namenjen pretraživanju torrent datoteka selio se sa domena na domen kako bi izbegao zabrane i pokušaje gašenja.

Servis je aktivan i danas, ali i dalje po webu "beži" od onih koji bi heli da ga ugase, pa se The Pirate Bay u raznim verzijama može pronaći na brojim proxy domenama. Aktuelno vodstvo ovog servisa greškom je dopustilo, pak, da izvorni domen ThePirateBay.com istekne, pa je prošle godine bilo prodat na aukciji najboljem ponuđaču. On je, navodno, hteo da obnovi nekada slavni piratski portal i na ovoj adresi pokrene novu stranicu za preuzimanje potpuno legalnog sadržaja, ali planove nikada nije realizovao – pa sada domen ponovno prodaje.

Prošle je godine ovaj domen nepoznati kupac tako pribavio za 35.150, a sada je prodaje za nešto većih 38.000 američkih dolara. U međuvremenu je domen bio parkiran kod jednog davaoca hosting usluga i generisao je ponešto zarade od reklama, budući da hiljade ljudi dnevno pokušavaju da dođu do The Pirate Bay-a upisujući upravo njegovu adresu sa .com domenom.

Ali, aktuelni vlasnik se svejedno želi rešiti ovog domene, pa ga je ponudio na prodaju. Osim što je se može kupiti za spomenutih 38 hiljada, nudi se i opcija najma po ceni od 7 hiljada dolara mesečno. Prodavac poručuje kako je je imao velike planove za koje nije imao vremena, a "šteta je da tako vredan domen sa mnogo saobraćaja samo stoji parkiran i bez svrhe". Potencijalnim kupcima poručuje kako će saobraćaja na ovoj adresi i dalje imati, ali ne otkriva koliko je u proteklom razdoblju od toga uspeo da zaradi. Ako vi imate bolji plan za domen ThePirateBay.com, požurite na tu adresu – možete da platite i Bitcoin-om.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.