Suočen sa brojnim kritikama, Apple pojasnio svoj plan za zaštitu dece


Krajem prošle nedelje Apple je najavio nove funkcionalnosti svojih operativnih sistema koje bi trebale da posluže za zaštitu dece od seksualnog zlostavljanja. Prema najavama, njihovi će uređaji nakon jesenje nadogradnje biti opremljeni softverom koji će moći da uporedi sadržaje u aplikacijama za dopisivanje i među fotografijama sa onima skladištenim u bazi ilegalnih sadržaja, koji su okarakterisani kao zlostavljanje dece i njihovo iskorišćavanje za pornografiju. Ova najava nije najbolje "sela" mnogima zabrinutima za privatnost, jer lako može dovesti do masovnije kontrole komunikacija i prisluškivanja digitalnih komunikacija.

Apple ne misli tako, niti misli da odustane od najavljenih nadogradnji, pa su iz ove kompanije objavili nešto detaljniji FAQ dokument u kojem pokušavaju da pojasne implikacije projekta zaštite dece od zlostavljanja na privatnost svih svojih korisnika.

Apple pojašnjava kako se planirana analiza fotografija odvija na iCloud-u. Kao takva će uticati samo na one koji ilegalne sadržaje povezane sa zlostavljanjem dece skladištene na taj servis. Oni kao kompanija neće imati direktan pristup fotografijama i komunikacijama iz sistema iMessage, već samo njihovim hash zapisima. End-to-end enkripcija ovime neće biti oslabljena niti ukinuta, poručuju, a zaštitu dečijih korisničkih naloga roditelji će morati ručno aktivirati.

Detekcija ilegalnih sadržaja neće se obavljati skeniranjem iPhone-a, već samo iCloud-a, na kojem će se hash vrednosti upoređivati sa onima u bazama ilegalnog sadržaja.

Sistem će osigurati i da se njime ne mogu pretraživati podaci korisnika u potrazi za bilo kakvim drugim sadržajem, osim onoga koji se smatra zlostavljačkim i usmerenim prema deci. Posedovanje takvog sadržaja samo po sebi je zločin u mnogim zemljama, a sadržaje će verifikovati posebne organizacije posvećene zaštiti dece od seksualnog zlostavljanja.

Apple tvrdi i kako će odbijati sve eventualne zahteve vlada i istražnih tela da svoj program zaštite dece prošire na traganje za bilo kakvim drugim sadržajima. Degradacije kvaliteta enkripcije i zaštite privatnosti neće biti, poručuju. Isto tako, sistem je navodno izrađen na način da osigura nepostojanje lažno pozitivnih rezultata, tj. da nevini korisnici ne budu označeni kao prekršioci zakona. Verovatnost za netačno prepoznavanje sadržaja je jedan naprema bilion tokom godineu dana. Usput, sve prijave će, pre nego se proslede nadležnima, proveriti i ljudi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.