TSMC bi mogao da poveća cene svojih čipova za 20%


Nestašica čipova na svetskom tržištu, uz nesmanjenu potražnju, dovela je do zastoja u proizvodnji pre svega automobila, ali i drugih elektornskih uređaja, grafičkih kartica, telefona, kućnih uređaja i ostale potrošačke i industrijske elektronike. Snadbevni lanci su poremećeni, vremena čekanja na isporuku rekordno su duga, a kao prilično logičan rezultat te situacije dolazi i do lančanih poskupljenja.

Još jedna najava u tom pravcu stiže iz tajvanske kompanije Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, poznate kao TSMC. Najveći proizvođač poluprovodničkih čipova na svetu, prema informacijama koje su u javnost plasirali navodno pouzdani izvori, planira uskoro da podigne cene svih svojih proizvoda, i to za čak do 20%. Budući da se njihovi čipovi nalaze u brojnim automobilima, telefonima i računarima, za očekivati je da će ova odluka uticati na poskupljenje finalnih proizvoda za kupce.

TSMC, neslužbeno se saznaje, većini svojih čipova bi, izrađenih na 7-nanometarskoj i naprednijim tehnologijama, trebao da podigne cene za oko 10%. S druge strane kompanije iz krizom najpogođenije, automobilske industrije, mogli bi čipove izrađene na 16-nanometarskoj tehnologiji ubuduće da plaćaju i do 20% više nego do sada. Poskupljenje bi trebalo da se dogodi postupno, već krajem ove i tokom sledeće godine.

TSMC bi samo od poskupljenja 5- i 7-nanometarskih čipova za 10% mogao povećati prihode za preko 600 miliona dolara u prvom tromesečiju sledeće godine. Ove dve tehnologije zaslužne su za 49% njihove prodaje trenutno. Ako se u sve uračuna i veće poskupljenje 16- i 28-nanometarskih čipova, ukupno prihodi TSMC-a bi mogli da porastu i za preko milijardu dolara kvartalno.

Osim TSMC-a, poslednjih meseci su zabeležena i poskupljenja čipova proizvođača GlobalFoundries, Powerchip Semiconductor Manufacturing (PSMC), Semiconductor Manufacturing International (SMIC) i United Microelectronics (UMC).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.