WhatsApp želi da onemogući talibanima korišćenje aplikacije


Nakon što su talibani u nedelju ušli u glavni grad Afganistana Kabul i nad njim preuzeli kontrolu, stanovnicima su putem WhatsApp-a poslali upozorenje, što je podiglo veliku prašinu, jer su talibani pod američkim sankcijama, a koriste se aplikacijom kompanije čije je sedište u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz toga razloga WhatsApp pokušava da pronađe načine kako onemogućiti talibanima da koriste ovu popularnu aplikaciju za razmenu poruka, prenosi HINA.

"Dužni smo da poštujemo zakone o američkim sankcijama. To uključuje blokiranje naloga za koje se čini da se predstavljaju kao službeni nalozi talibana. Tražimo dodatne informacije od relevantnih američkih vlasti, uzimajući u obzir razvoj situacije u Afganistanu", rekao je portparol WhatsApp-a.

Ali, WhatsApp zbog svoje end-to-end enkripcije ne može da pregleda poruke koje se šalju putem aplikacije, pa se navodi da će drugim načinima, poput fotografija, imena i opisa profila, utvrditi koriste li je talibani.

Međutim, proaktivno se radi i na uopštenom uklanjanju talibanskog sadržaja na društvenim mrežama, pa iz Facebook-a navode da čak imaju i tim moderatora koji prate i uklanjaju takav materijal.

"Imamo i tim afganistanskih stručnjaka koji su izvorni govornici afgansko persijskog i paštunskog jezika i poznaju lokalni kontekst, pa nam tako pomažu i upozoravaju nas na nastajuće probleme na platformi", objašnjava portparol Facebook-a za CNBC.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.