Ako imate neku od ovih aplikacija, odmah je uklonite


Godine 2019. prvi put se pojavio malware po nazivu "Joker", koji je koristio skriveni spyware unutar aplikacija kako bi korisnike pametnih telefona prijavio na skupe pretplate. Google je aplikacije koje su imale skriveni spyware maknuo iz Play Store-a, a Apple je isto blokirao na svojim uređajima. Korisnicima uređaja se savetovalo da iste aplikacije uklone sa svojih uređaja.

Joker se u međuvremenu opet pojavio i sad može napraviti popriličan haos u telefonima koje zarazi, uključujući instaliranje skrivenog spywarea i vrhunskog dialler softvera koji korisnike bez njihovog znanja prijavljuje za skupocjene mesečne pretplate.

Neki od korisnika žrtava otkrili su da mesečno plaćaju i preko 250 evra za lažne pretplate.

Prema stručnjacima iz kompanije za cyber bezbednost Quick Heal Security Lab, najnovija verzija Jokera može pristupiti porukama, kontaktima i drugim ličnim informacijama korisnika koje su skladištene na njihovim pametnim telefonima.

Policija u Belgiji već je uputila upozorenje građanima te zemlje, savetujući im da iste aplikacije uklone sa svojih uređaja, dok ih je Google istovremeno povukao iz Play Store-a.

Aplikacije koje u sebi sadrže Joker su:

- Auxiliary Message
- Element Scanner
- Fast Magic SMS
- Free CamScenner
- Go Messages
- Super Message
- Great SMS
- Travel Wallpapers

U preporukama se ističe da korisnici trebaju da aplikacije preuzimaju isključivo sa Play Store-a, a ne nepoznatih stranica i da trebaju da isključe opciju u podešavanjima koja dozvoljava instalacije iz nepoznatih izvora. Isto tako, korisnici bi trebali da čitaju popup poruke koje im upućuje sam Android sistem pre nego što prihvate ili dozvole nova pravila u podešavanjima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.