Epic protiv Apple-a: Presuda samo delimično okrivljuje Apple


Višemesečna sudska parnica kojom je Epic Games, vlasnik Fortnite-a, pokušao da dokaže da je Apple monopolista kad je reč o prodavnici aplikacija, došla je do svog kraja. Podsetimo, sve je počelo još prošle godine kada je Apple izbacio Fortnite sa App Store-a zbog kršenja pravila o naplati. Epic je takav rasplet bio unapred planirao, čak i izazvao, pokušavajući da pokaže da je nepošteno da se za baš sve transakcije Apple-u mora platiti provizija.

Prošlog avgusta tako je pokrenuta tužba, sudska bitka počela je u maju ove godine, a advokati jedne i druge strane pokušali su da dokažu da su u pravu. Epic-ovi predstavnici drže da se Apple ponaša monopolistički time što ne dozvoljava razne pretplate i in-app kupovine izvan svoje prodavnice (dok za neke, poput Netflix-a, to dozvoljava), a cilj im je bio ukinuti obvezu plaćanja 30% provizije na apsolutno sve transakcije povezane sa njihovom igrom. Apple, pak, tvrdi da je naplata poštena jer App Store nudi pristup ogromnoj publici. Isto tako branili su se da ih Epic pokušava izigrati uvođenjem dodatnih opcija plaćanja izvan App Store-a.

Nakon više meseci parničenja sutkinja u ovom procesu u petak je donela svoju presudu. U njoj stoji da Apple mora da reklaksira svoje mere i dopustiti izdavačima da u svojim aplikacijama i igrama imaju linkove na druge načine naplate pretplata i in-app dodataka. Zabrana takvih linkova više nije dozvoljena, pa će developeri smeti da dodaju linkove i ostale informacije za korisnike o tome na koje sve načine mogu doći do traženih naplatnih opcija. Ti linkovi smeju da vode na stranice gde se kupovna obavlja bez Apple-ove provizije od 30%. Taj iznos Apple nije dovoljno dobro opravdao, smatra sud, pa kao takav ne bi trebao da bude neizbežan.

Ali, iako ovaj deo presude ide na ruku Epic-u, drugim delom može više biti zadovoljan Apple. Naime, sutkinja je napisala i kako se ne može jednoznačno utvrditi da se Apple ponaša monopolistički. "Uspeh nije ilegalan", piše u presudi, i navodi se da je Apple-ov način rada u skladu sa federalnim i državnim zakonima u SAD-u. Apple isto tako nije obvezan da uvodi druge načine plaćanja u svoju prodavnicu aplikacija.

Na kraju, u devet od deset tačaka optužnice presuda ide u korist Apple-a, ali ona najvažnija – koja se tiče izbegavanja provizije – daje za pravo Epic-u. Na ovu presudu gotovo će sigurno obje strane uložiti žalbe, pa će se pravosudna saga nastaviti.

O tome kada bi se Fortnite mogao vratiti na App Store oglasio se šef Epic-a Tim Sweeney. Kaže da će se to dogoditi kada budu igračima mogli da ponude in-app plaćanja koja će pošteno konkurisati Apple-ovom sistemu naplate, što bi trebalo da dovede do ušteda za korisnike.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.