EU želi da prisili sve proizvođače na USB-C, pa i Apple


Evropska komisija tražiće uvođenje univerzalnog punjača za sve telefone, tablete, kamere, slušalice i kontrolere igračkih konzola. Apple je protiv.

Praktičnost nije prvi i osnovni razlog zbog kojeg EU želi da nametne jedan tip priključka za sve, već je i zaštita okoline. Tako barem tvrde. Kažu da bi ovakvom regulativom u EU smanjili količinu elektronskog otpada za oko hiljadu tona godišnje.

Danas biramo manje više između tri tipa priključka. To su mikro USB, USB tipa C i Apple-ov Lightning. Situacija je dakle daleko bolja u odnosu na 2009. kad smo imali na desetine različitih punjača i priključaka, međusobno nekompatibilnih.

Evropska komisija želi da nametne USB Tip C priključak za sve.

Zemlje EU bi ako se ovaj predlog pretvori u zakon, dobile 24 meseca za implementaciju zakona u sopstvena zakonodavstva.

U Apple-u nikako nisu zadovoljni ovom predlogom ni rokom implementacije. Smatraju da bi takvo nametanje zaustavilo razvoj tehnologija i inovacije, a misle i da bi se negativno odrazilo na okolinu jer bi se time zaustavila prodaju trenutne opreme.

Apple je USB C već implemtirao na neke svoje uređaje, ali i ova najnovija generacija iPhone-a još uvek koristi Lightning port.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.