Facebook razvija sopstvene procesore za servere


Prema glasini koju donosi The Information, Facebook želi da zmanji zavisnost o Intel-u i Qualcomm-u na taj način da će razviti sopstvene procesore za svoje data centre.

Jedan od tih procesora će služiti za procesiranje zadataka mašinskog učenja, uključujući algoritam koji upravlja Facebook-ovim preporukama sadržaja, dok će drugi služiti za transkodiranje video zapisa kako bi poboljšao kvalitet "livestreamovanih" videa.

Novi procesori će biti kompatibilni za rad u suradnji sa procesorima trećih strana koje Facebook već koristi u svojim serverima i za sada ih Facebook ne namerava u potpunosti zameniti svojim čipovima.

S obzirom da je Facebook još 2019. godine objavio da radi na svojim ASIC čipovima za video transkodiranje, očito je da već duže vreme razvija sopstvene procesore, pa verujemo da se sada samo ubrzao zbog nestašica i problema sa dobavljačima kakve imaju i druge velike IT kompanije poput Google-a i Microsoft-a, koje takođe žele da smanje uticaj o tuđem hardveru izradom sopstvenih rešenja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.