Google ne želi da plati kaznu od 500 miliona evra u Francuskoj


Google se žalio na kaznu od 500 miliona evra koju mu je u julu izrekla francuska agencija za zaštitu tržišnog takmičenja u slučaju koji se odnosi na poštovanje srodnih prava, što je bila prva takva odluka jednog evropskog regulatora, objavio je u sredu Google.

"Ne slažemo se sa nekim pravnim elementima i smatramo da iznos kazne nije proporcionalan u odnosu na napore koje smo preduzeli" kako bi se poštovala srodna prava, kojima se osigurava naknada medijima za preuzimanje njihovog sadržaja na pretraživačima, objasnio je u saopštenju glavni direktor francuske filijale Google-a, Sébastien Missoffe.

"Priznajemo srodna prava i ostajemo predani potpisivanju ugovora u Francuskoj" sa urednicima štampanih medija, dodao je.

Francuski antimonopolski regulator kaznio je Google sa 500 miliona evra zbog nepoštovanja nekoliko sudskih naloga izdatih u aprilu prošle godine.

Kazna je izrečena zbog toga što "korporacija nije vodila odgovarajuće pregovore sa izdavačima o primeni srodnih prava i naknadi za upotrebu sadržaja", preneo je AFP.

"Kada regulator izdaje naloge, kompanije ih moraju pažljivo sprovoditi. U ovom slučaju se to nije dogodilo", rekla je predsednica francuske agencije za zaštitu tržišnog takmičenja, Isabelle de Silva.

U aprilu 2019. Evropska unija usvojila je direktivu koja jača sprovođenje zakona o autorskim pravima prilikom objavljivanja na internetu.

Ta direktiva između ostalog jača položaj izdavača omogućujući im naplatu upotrebe njihova sadržaja na internet platformama. Istovremeno, dopušta slobodno objavljivanje linkova na članke i druge medijske materijale.

Krajem jula 2019. na temelju te direktive u Francuskoj je usvojen zakon o srodnim pravima u interesu novinskih agencija i urednika medija. Prema tom zakonu, prenosioci vesti, društvene mreže i druge internet platforme moraju da plate naknadu medijima za objavljivanje njihovih materijala prema posebnom ugovoru.

Agencija za zaštitu tržišnog takmičenja takođe je naredila Google-u da "iznese ponudu naknade za korišćenje njihova zaštićenog sadržaja" urednicima i novinskim agencijama, pod pretnjom kazne koja bi mogla iznositi do 900.000 evra dnevno.

Google je u sredu kazao da je preduzeo korake kako bi odgovorio na te zahteve.

"Proširili smo našu ponudu na više od 1200 novinskih urednika, izmenili neke aspekte naših ugovora i delimo podatke koji su od nas zatraženi kako bismo poštivali odluku Agencije za zaštitu tržišnog takmičenja", rekao je Missoffe.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.