I Honor će dobiti američke sankcije?



Huawei je pre više od dve godine optužen za špijunažu i ubrzo je stavljen na "Entity list", dakle popis kineskih kompanija kojima je potrebna posebna dozvola američkog ministarstva trgovine za korišćenje američkih proizvoda.

Tako je Huawei uskoro ostao bez Google aplikacija, ali i Qualcomm-ovih 5G modema. U međuvremenu je ova kompanija svoj pod-brend Honor prodala konzorcijumu trećih kineskih kompanija tako da je sa njegovih proizvoda skinuta zabrana. Naime, najnoviji Honor uređaji isporučuju se sa Google aplikacijama.

Najnovije vesti stižu iz američkog ministarstva trgovine, od kojeg 14 republikanskih senatora traži da se i Honor-u uvedu sankcije, jer smatraju da je Huawei njegovom prodajom pokušao da zaobiđe zabranu. U izjavi koju su spomenuti kongresmeni potpisali, kaže se da "američka tehnologija ne sme da bude dostupna kompanijama pod kontrolom kineske komunističke partije". Da bi stvar bila ironična, Honor se nikad nije ni prodavao na američkom tržištu.

Zanimljivo je kako se više uopšte ne spominje špijunaža, koja usput rečeno, nikad nije dokazana, a i podatak da Microsoft i Apple bez ikakvog problema svoje proizvode prodaju na kineskom tržištu. U čemu je kvaka, ne znamo, ali smatra se da se najverovatnije se radi o tome da Huawei nije pristao na američke uslove, tj. da ostavi backdoor američkim bezbednosnim službama, pa je ironično da je bio optužen upravo za obrnuto.

Hoće li i Honor na kraju završiti na listi za sankcije, ostaje za videti, nakon što četiri američke bezbednosne agencije budu odlučivale o tome.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.