Jednaki i jednakiji na Facebook-u - nalozi za koje pravila ne vrede


Prema pisanju WSJ-a, Facebook ima posebnu listu naloga, njih gotovo 6 miliona za koje uobičajena pravila Facebook-a zapravo ne vrede, odnosno, unapred su "whitelistovani" pa u njihovim postovima prolazi sadržaj koji bi za druge, obične korisnike (ili neke predsednike država, na primer), bio označen kao kršenje famoznih "community standards".

Na listi izuzetih od optštih pravila nalaze se odabrani novinari, aktivisti, političari, poznate ličnosti, sportisti i čak "ne-ljudski nalozi" poput Doug the Poug, psećeg naloga (kojeg ipak koristi njegov vlasnik).

Ukoliko XCheck program, napravljen upravo zato da ih izdvoji od običnog fejsbučnog plebsa, moderatorima prijavi da je nalog kojeg proveravaju zbog kršenja pravila na listi zaštićenih, onda nema nikakvih sankcija, brisanja sadržaja i sličnoga.

Program je aktivan od prošle godine, a razlog je navodno taj što se Facebook ne želi natezati sa PR-om ovih individua, odnosno, lakše ih je samo pustiti da blebeću svoje.

Za političare je ovaj program bio uveden 2019., ali kako se Silicijumska dolina, odnosno njeni glavešine, naljutili na Donalda Trumpa, odlučili su da čak ni šefovi država, uključivši i sopstvenu, više ne idu automatizmom na tu listu.

S vremenom je, pak, došlo dotle da su "eminentni" korisnici na ovoj listi shvatili da mogu da rade sve što žele, pa krše i ona pravila koja su ne samo interno Facebook-ova, već i zakone pa objavljuju pretnje nasiljem, smrću, objavljuju "osvetničku pornografiju" i slične stvari za koje bi obični korisnici davno bili "u kazni", ugašenog naloga ili bi im samo bili izbrisan post ili postovi. Ili bi im policija zakucala na vrata.

Uprkos tome, lista Facebook-ovih zaštićenih osoba navodno stalno raste.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.