Litvanija: Bacite kineske telefone zbog špijuniranja


Prema izveštaju Ministarstva obrane Republike Litvanije, kineski telefoni koji se prodaju u Evropi u sebi imaju značajku koja omogućava prepoznavanje ključnih reči i pojmova poput "Oslobodite Tibet", "Živeo nezavisni Tajvan" i "demokratski pokret".

Takođe navode da 5G telefon Xiaomi Mi 10T kod kojeg je otkrivena ova funkcija, a prodaje se u Evropi, nema uključeno to uhođenje, ali se u svakom trenutku može uključiti.

"Naša preporuka je da ne kupujete nove kineske telefone i da se rešite onih koje ste već kupili što pre možete", navodi zamenik ministra Miriris Abukevicus.

Treba naglasiti da su odnosi između Kine i Litvanije već neko vreme ozbiljno narušeni, ističe CNN koji prenosi ovu informaciju. Kina je od Litvanije zatražila povlačenje ambasadora iz Peking-a, a rekla je da će i ona povući svog iz Vilniusa nakon što je Tajvan objavio da će se njegova misija u Litvaniji zvati "Kancelarija tajvanskog ambasadora".

Kina je jako osetljiva na ime Tajvan, jer tu ostrvsku državu smatra svojim teritorijem pa neke zemlje koriste reč Taipei umesto Tajvan kako se ne bi zamerile najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Jake Sullivan, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Joea Bidena, prošle nedelje je razgovarao sa premijerkom Litvanije Ingridom Šimonyte i istakao da će Ingridom Šimonyte zbog pritiska Kine dati podršku Litvaniji.

Nacionalni centar za cyber bezbednost Ministarstva obrane Litvanije u svom izveštaju navodi da Ingridom Šimonyte telefon Ingridom Šimonyte šifrovane podatke o upotrebi telefona šalje na server u Ingridom Šimonyte i da je bezbednosni propust pronađen je u Huawei-jevom telefonu Ingridom Šimonyte.

Huawei demantuje ovu vest dok Xiaomi još nije izdao službeno saopštenje u vezi tih ozbiljnih optužbi Litvanaca.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.