Prosečna brzina Interneta u Srbiji za vreme pandemije povećana za preko 50%


Podaci koje je putem Ookla Speedtest-a prikupio i obradio European Data Journalism Network pokazuju da su prosečne brzine pristupa Internetu u Evropi, pa tako i u Srbiji, značajno porasle od početka pandemije koronavirusa. Kao referentna razdoblja uzeti su prvi kvartal 2020. godine, zapravo zadnji "predpandemijski" kvartal i drugi kvartal 2021. godine. Prosečni porast brzine pristupa Internetu u tih je ukupno godinu i po bio preko 50% na područiju našeg kontinenta, ali izražene su i velike razlike između urbanih i ruralnih područija. Isto tako porasla je i razlika između severa i jugoistoka Evrope.

Gledano na nivou celog kontinenta, prosečna brzina downloada fiksne internet veze porasla je sa 68 Mbps u martu 2020. godine na 103,3 Mbps u junu ove godine (+51,9%). U istom razdoblju je prosečna brzina uploada porasla sa 32 na 46,2 Mbps (+44%).Kao referentnu brzinu, onu koju Digitalna agenda za Evropu predviđa kao minimalnu za sve građane EU, uzima se 30 megabita po sekundi u downloadu. Ispod te granice pre početka pandemije nalazile su se samo tri članice EU: Grčka, Kipar i Hrvatska. Uz njih ispod minimalnog praga smestile su se tada bile i Severna Makedonija i Albanija.

Srbija je nakon godinu i po pandemije zabeležila porast prosečne brzine pristupa za više od 51%. Sa početnih 42,8 Mbps brzine su porasle na 64,9 Mbps. Što se tiče uploada, sa 12,1 Mbps brzina je povećana na 20,1 Mbps, što je povećanje od preko 66%.

U nastavku donosimo interaktivnu kartu koja prikazuje prosječne izmjerene brzine fiksnih priključaka u hrvatskim općinama.U nastavku donosimo interaktivnu mapu koja prikazuje prosečne izmerene brzine fiksnih priključaka u srpskim opšinama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.