Samsung predstavio 200 MP senzor za kamere telefona


Samsung i dalje vodi bitke za najbolje senzore pametnih telefona u megapikselima, iako mnogi proizvođači u svoje uređaje ugrađuju senzore koji imaju manje MP, a istovremeno nude vrhunsku sliku.

Njegov najnoviji senzor za mobilne uređaje pod nazivom ISOCELL HP1 ima čak 200 MP sa 0.64 μm pikselima, a korejski proizvođač navodi kako je dovoljno mali da se može integrisati u mobilni hardver i sa tim dodatnim količinama piksela doprineti da slike ostanu u vrhunskom kvalitu čak i kada se "cropuju" ili "resajzuju".

Kao i svaki drugi "overpowered" senzor, HP1 takođe koristi tehnologiju "piksel binninga", što znači da spaja više malih piksela u jedan veliki, što mu omogućava prikupljanje više svetla, što između ostaloga omogućava bolje snimke u slabijim svetlosnim uslovima.

Ali najveća inovacija ovdje je ChameleonCell, tehnologija koja može prilagoditi opseg binninga zavisno od okoline. Na primer, pri vrlo slabom osvetljenju kamera se smanjuje za faktor 16 na senzor od 12,5 megapiksela, ali obećava slike koje su daleko svetlije i jasnije u poređenju sa konkurentskim senzorima.

Istovremeno, pri snimanju video zapisa pri jakom svetlu, sistem će se podeliti na četiri, nudeći objektiv od 50 megapiksela koji može snimati 8K video zapise pri 30 sličica u sekundi.

"Proizvešće slike i video zapise koji sadrže zadivljujuću količinu detalja koji pomažu da slika ostane oštra čak i kad je izrezana ili joj je promenjena veličina", navodi Samsung.

Uzorci novog senzora već su dostupni, a mogli bismo ih videti u mobilnim uređajima raznih proizvođača, među kojima se u glasinama spominje Xiaomi kao prvi koji će ih koristiti u svojim sledećim flagshipovima. Vredi napomenuti da Samsung-ov Exynos 2100 čipset već podržava senzore slike do 200 megapiksela, pa neće biti čudno ako se pojave i u novim Galaxy flagshipovima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.