Xiaomi će onemogućiti preuzimanje aplikacija van Play Store-a


Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi radi na velikoj nadogradnji svog korisničkog interfejsa MIUI (dela operativnog sistema koji je zadužen za specifičan izgled interfejsa na pojedinom uređaju, a koji proizvođači pametnih telefona prilagođavaju svojim uređajima dodajući različite opcije i izglede), a sve s ciljem dodatne zaštite korisnika od potencijalno opasnih i nebezbednih aplikacija. Naime, nameravaju da uvedu MIUI Pure Mode koji će onemogućiti preuzimanje aplikacija koje ne dolaze direktno sa Play Store-a.

Pure Mode dolazi kao nadogradnja korisničkog interfejsa i verovatno će biti uključen u službenu verziju MIUI 13. Za sad se MIUI Pure Mode još uvek nalazi u testnoj fazi i može se jedino pronaći u beta verziji.

Inače korisnici Android-a imaju mogućnost da preuzimaju aplikacije putem APK, a upravo se te opcije kineski Xiaomi želi rešiti na svojim uređajima.

Iz Xiaomi-ja tvrde da je razlog uvođenja zabrane instaliranja aplikacija iz neproverenih izvora što gomila aplikacija instaliranih na MIUI ne prolazi njihove bezbednosne provere.

Tačnije, čak 40 posto preuzetih aplikacija ne prolazi bezbednosnu proveru, a od toga deset posto aplikacija se smatra potencijalno rizičnima.

S druge strane, Xiaomi će korisnicima koji to zaista i dalje žele, dozvoliti da onemoguće Pure Mode te i dalje preuzimaju aplikacije iz drugih izvora.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.