Apple se protivi instaliranju aplikacija van App Store-a zbog cyber napada


Predlog koji se razmatra u Evropskoj uniji, a koji bi prisilio Apple da otvori vrata svog ekosistema i omogući korisnicima da instaliraju aplikacija pribavljene izvan App Store-a, podigao je tu američki kompaniju na noge.

Apple je objavio analizu pretnji u slučaju instalacije aplikacija koje nisu prošle proveru u App Store-u. U analizi su upozorili da bi takav potez, njihove korisnike dodatno izložio riziku od cyber napada i malwarea.

Ako Apple bude prisiljen da dopusti instalaciju aplikacije iz drugih izvora, više će zlonamernih aplikacija doći do korisnika, jer će cyber kriminalcima biti lakše doći do njih - čak i ako ograničimo instalaciju samo na trgovine aplikacijama drugih izdavača, stoji u izveštaju. Procene u temeljili na podacima Kaspersky Lab-a koje pokazuju da se korisnici uređaja sa Android operativnim sistemom, mesečno suočavaju sa gotovo šest miliona cyber napada.

Na Apple-ovu studiju reagovali su iz Coalition for App Fairness i istakli kako bezbednost korisnicima ne garantuje App Store, već ostale bezbednosne mere ugrađene u operativni sistem kao što su enkripcija podataka i antivirusni programi.

Apple-ova tvrdnja o bezbednosti nema temelja. Alternativna rešenja za plaćanje kao što su Stripe, Adyen i PayPal jednako su sigurna kao i njihovo, istaknuli su.

Podsetimo, Coalition for App Fairness, koja okuplja Spotify, Match Group i Epic Games zahteva od evropskih regulatora da prisile Apple da omogući instalaciju aplikacija bez korišćenja App Store-a na svoje uređaje. Na taj bi način autori aplikacija mogli izbeći plaćanje provizije Apple-u.

Evropski predlog prvo mora da dobije zeleno svetlo u Evropskom parlamentu, pre nego što postane zakon i uđe u primenu. Prema nekim procenama to se ne bi dogodilo pre 2023. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.