Apple u proteklih godinu dana imao prihode od milijardu dolara - dnevno


Apple je objavio svoje kvartalne rezultate za poslednje fiskalno tromesečije 2021. godine, koje je prema njihovom računovodstvu završilo 25. septembra. Samim time, četvrti kvartal poslovne godine doneo je i ukupne godišnje rezultate kompanije u kojima je vidljiv snažan dvocifreni rast ključnih pokazatelja.

Uprkos pandemiji i krizi u snadbevanju i distribuciji, Apple je u proteklih 12 meseci ponovno poslovao rekordno. Prihodi od prodaje uređaja i usluga iznosili su im 365,8 milijardi američkih dolara, odnosno u proseku nešto više od jedne milijarde dolara – svakog dana u proteklih godinu dana. Prihodi su ovime porasli za čak 33% u odnosu na godinu pre. Neto dobit je iznosila 94,6 milijardi dolara i za 64% je viša nego u 2020. godini.

Međutim, ovakvi rezultati nisu ispunili očekivanja analitičara i ulagača s Wall Street-a. Naime, oni su očekivali i nešto veći rast prihoda i dobiti, za koji je Tim Cook naglasio da ga nije bilo moguće ostvariti zbog logističke krize u nabavci komponenti i materijala. Ovi problemi navodno su Apple koštali oko 6 milijardi dolara. Na neispunjena očekivanja cena deonice je reagovala padom od oko 5% po objavi finansijskog izveštaja.

U posljednjem tromesečiju, od jula do septembra, najviše je rasla prodaja iPhone-a (47%), pa je na temelju nje kompanija uprihodila gotovo 39 milijardi dolara. Analitičari su, pak, očekivali oko 41,5 milijarde. Cook je u konferencijskom pozivu sa investitorima izjavio i kako ovaj izveštaj uključuje tek početak prodaje iPhone-a 13 i kako su prvi prodajni rezultati vrlo obećavajući. Iz tog razloga kompanija predviđa da će im prvi kvartal fiskalne 2022. godine, koji uključuje razdoblje od oktobra do decembra ove godine, biti još jednom finansijski najbolji u istoriji.

Apple-ovi prihodi ukratko (fiskalna godina 2021., u milijardama usd)
iPhone – 191,97
Mac – 35,19
iPad – 31,86
Nosivi uređaji, dom i dodaci – 38,37
Usluge – 68,42

"Do sada smo zaključili samo prvi mesec ovog kvartala. Poremećaji u proizvodnji zbog COVID-a značajno su se popravili, ali nedostatak čipova i dalje je problem", rekao je Cook. Problemi u snadbevanju sa čipovima tiču se pre svega "starih" čipova, koje kupuju od raznih dobavljača, dok nestašice njihovih novih procesora nema.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.