Čipovi nisu jedini problem, sve se teže nabavlja i materijal za pakovanje


Zbog posledica pandemije koronavirusa koja je uveliko uticala na lance snadbevanja, a i povećane potražnje za elektronskom opremom, značajno je teže doći do pojedinih proizvoda, pa se tako narudžbine automobila čekaju i više meseci, a za grafičke kartice potrebno je duboko zaviriti u džep.

Ali, kako se bliži sezona poklanjanja i istovremeno veće potražnje za stvarima koje nedostaju, očito je da će novi problemi samo pristizati. Naime, kako prenosi NBC News, sve je teže doći do materijala za pakovanje poput plastike, papira i kartona, zbog povećane potražnje, ali i zatvaranja pojedinih fabrika zbog pandemije.

Osim toga, cene materijala za pakovanje takođe su vrtoglavo narasle, a situacija se prema rečima Joea Stefanija, suosnivača i predsednika e-trgovine Desert Cactus, značajno pogoršala u proteklim mesecima.

"Do povećanja cena došlo je već prošle godine za stvari poput kutija. Ove smo godine opet bili pogođeni, a verovatno ćemo i sledeće godine videti slično povećanje", rekao je Stefani za NBC News.

Međutim, u SAD-u krivac za porast cene plastičnih materijala i smola nije samo veća potražnja, već i niske temperature koje su ove februara pogodile Teksas i tako poremetile njihovu proizvodnju. Zahvaljujući tome, američki trgovci sve su više počeli da koriste kartonska pakovanja, koja su također reciklabilna i više održiva.

Treba istaknuti da je karton dosegao rekordnu cenu početkom godine, koja od tada nije prestala da raste.

"Pakovanje je trenutno preskupo ili ga se pak ne možemo domoći", zaključuje Stefani. Očekuje se da veliki trgovci poput Amazon-a neće imati problema sa pakovanjima, ali nagađa se da će se kao rezultat poskupljenja, cene dostavnih troškova povećati.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.