Holandija može da dekriptuje Tesline skrivene podatke


Poznato je da Teslini automobili sa autopilotskih sistema enkriptuju i skladište podatke povezane sa saobraćajnim nesrećama, ali do sada nije bilo poznato o kojim se tačno podacima radi i koliko ih ima. Državni forenzički institut holandske vlade (NFI) kaže da je uspeo da dekriptuje obilje informacija u Teslinom autopilotu zajedno sa podacima vezanim uz brzinu, položaj pedale gasa, nagibe upravljača i druge. Prema njihovom mišljenju to će omogućiti relevantnim službama da dođu do više targetiranih podataka, što će im pomoći u otkrivanju razloga nesreća.

Sistemom obrnutog inženjeringa istraživači NFI-ja su uspeli da dešifruju podatke sa Teslinih modela S, Y, X i 3, o čemu su objavili izveštaj koji su objavili na konferenciji o analizi saobraćajnih nesreća.

Zahvaljujući dekriptiranim podacima NFI je došao u priliku da sprovodi testove na Model S automobilu i uporediti "logove" sa stvarnim svetom, nakon čega je otkrio da su ti podaci bili "vrlo precizni" sa devijacijama manjim od 1 km/h.

NIF je takođe analizirao podatke iz više nesreća korišćenjem podataka sa autopilota. U jednom slučaju Tesla na autopilotu je udario u vozilo koje je naglo zakočilo. U takvim slučajevima kada autopilot ne zakoči na vreme, upravljanje bi trebao da preduzme vozač. Podaci su pokazali da je vozač preuzeo upravljanje, ali je došlo do sudara jer su auti bili preblizu jedan drugom. To otvara zanimljivo pitanje o tome ko je odgovoran za držanje distance, vozač ili auto?

Iz Tesle se još nisu oglasili o tome šta misle o ovom dekriptovanju podataka autopilota od strane holandskih forenzičara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.