MacBook Pro dobio notch na ekranu i nove procesore M1 Pro i M1 Max


Apple-ov drugi događaj ove sezone održan je virtuelno, kako smo to već i navikli i da gledamo. Ovoga puta predstavljanje je bilo izuzetno kratko, sa tek 50 minuta programa radi se o najkraćem Apple-ovom keynoteu u poslendjih nekoliko godina. Međutim, to ne znači da je događaj bio manje zanimljiv – naprotiv. U tom vremenu fokus je bio na muzici, trećoj generaciji TWS slušalica AirPods i onome što su svi željno čekali – novim modelima laptopova MacBook Pro sa novim Apple-ovim ARM procesorima.

Muzički proizvodi

Sve je započelo sa predstavljanjem nadogradnji sistema Apple Music, koji će dobiti nove muzičke playliste za svako raspoloženje i priliku, a moći će da se aktiviraju putem glasovnih naredbi virtuelnoj asistentkinji Siri. Za to će biti uveden i poseban Voice nivo pretplate, koji će koštati 5 dolara mesečno (koji neće za sada biti dostupan u Srbiji).

U domenu muzike govorilo se i o pametnom zvučniku HomePod mini. On dobija tri nove boje (plavu, žutu i narandžastu), koje u prodaju kreću u novembru.

AirPods 3

Treća generacija najpopularnijih Apple-ovih slušalica, AirPods-a, donosi podršku za Spatial Audio, nove zvučničke jedinice sa manje distorzije zvuka. Na "stabljici" će se nalaziti senzor pritiska koji će služiti za kontrolu funkcija, a funkcija Adaptive EQ prilagođavaće zvuk svakom obliku uha korisnika. Po novome, baterija bi trebala da potraje do 6 sati slušanja (30 sa baterijom u kutijici za nošenje), a ona će moći puniti i bežično sa MagSafe punjačem (istim kao kod iPhone-a). U prodaju kreću od ove nedelje, po ceni od 179 dolara.

Novi M1 čipovi za Mac
Apple je trenutno u prvoj godini planirane dvogodišnje tranzicije svih Mac-ova na sopstvene čipove. Zahvaljujući procesoru M1 Mac je imao najbolju prodajnu godinu ikada, a sada se Apple-ov silicijum širi na još proizvoda, i to s novim procesorima izrađenima 5-nanometarskim procesom.



Prvi od njih je novi M1 Pro. On će imati 10 CPU i 16 GPU jezgri na istom čipu, s čak 33,7 milijardi tranzistora (dvostruko više od M1).

Drugi je još snažniji čip, M1 Max. S 57 milijardi tranzistora najveći je čip kada proizveden. Od M1 Pro modela ističe se dvostruko bržim video kodiranjem i sa čak 32 GPU jezgra. Pri grafičkim zadacima će trošiti i do 70% manje snage od nekih uporedivih mobilnih grafičkih procesora, ali čak i od najsnažnijih procesora na tržištu koristiće oko 40% manje struje. U izvođenju mašinskog učenja ističu se 3-20 puta bržim izvođenjem zadataka od najsnažnijeg i9 procesora u dosadašnjim Mac-ovima.

MacBook Pro

Na novim procesorima će biti zasnovana i nova generacija laptopova MacBook Pro. Potpuni redizajn, nakon čak pet godina, zahvatio je 16-inčni i 14-inčni model – koji će od sada biti najprepoznatljiviji po notchu u vrhu ekrana. Zub poznat sa iPhone-a, dakle, sada je stigao i na profesionalne laptopove u Apple-ovoj ponudi i sigurno će izazvati brojne reakcije.



Na tastaturu su se vratile funkcijske tipke u punoj veličini, a s nje je potpuno ispao Touch Bar, predstavljen 2016. godine. Kad je reč o priključcima, tu je HDMI pune veličine, 3 Thunderbolt 4 ulaza, čitač za SD kartice, 3,5-milimetarski ulaz za slušalice, i – ponovno – MagSafe priključak poznat iz starijih generacija MacBook-a. Ovime je Apple sigurno uslišio želje brojnih korisnika.

Kad je reč o kontroverznom i iznenađujućem notchu sa prednjom kamerom (1080p, f2.0), on je tu jer je Apple odlučio da značajno smanji okvir oko ekrana. Ali, notch će biti sakriven statusnom trakom koja će ga potpuno prekriti, a prostor levo i desno od njega biće tako potpuno iskorišćen. U tamnom načinu rada, poručili su na prezentaciji, zub na ekranu nećete ni videti.

Ekrani će biti LiquidRetina XDR (izrađen u tehnologiji miniLED) uz ProMotion, što znači da će se moći osvežavati frekvencijama do 120 Hz. Pohvalili su se i širokim HDR gamutom boja i svetlinom od najviše 1.600 nita. Ekran većeg modela ima vidljivu dijagonalu od 16,2", a manji MacBook Pro ima vidljivu dijagonalu od 14,2".

Sistemi zvučnika takođe će biti značajno nadograđeni, pa će novi MacBook Pro imati čak šest zvučnika sa podrškom za prostorne audio efekte. Kad je reč o izvođenju, Apple ih je uporedio sa modelima na Intel-ovim procesorima serije i9, a u svakom je pogledu napredak višestruk – brzine izvođenja u nekim poljima idu od 9x pa čak do 13x više od MacBook-a na Intel-ovim procesorima.

Baterija bi trebala da izdrži do maksimalno 21 sat gledanja videa, a 50% njenog kapaciteta moći će se dopuniti za samo pola sata.



14-inčni model koštaće početnih 1.999 dolara, a 16-inčni MacBook Pro biće dostupan po početnoj ceni od 2.499 dolara (obe cene uključuju procesore M1 Pro). Najjeftinija verzija MacBook-a Pro sa procesorom M1 Max koštaće 3.499 dolara. Dolaze u dve boje, sivoj i srebrnoj, a prve isporuke kreću već sledeće nedelje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.