Napravio alat koji ''ljudima omogućava da se odmore od Facebook-a'' i završio na sudu


Developer Louis Barclay napravio je dodatak za web browser Unfollow Everything koji je, kako je sam rekao, trebao da pomogne ljudima da manje koriste Facebook.

Naime, Unfollow Everything je dodatak za Google Chrome koji omogućava korisnicima da deletiraju sve sa svog zida na Facebook-u i to tako da prestanu pratiti pratelje, grupe i stranice. To ne znači da više nisu prijatelji s njima, već samo da ne vide njihove objave.

Kako je napisao na Slateu, ako prestanete pratiti sve, vaš zid na Facebook-u će biti - prazan.

To vam ostavlja slobodu da Facebook koristite bez zida, odnosno da ga prilagodite svojim željama prateći samo one prijatelje i grupe čije objave zaista želite da vide, istaknuo je Barclay i dodao kako se nakon toga vreme koje je provodio na toj društvenoj mreži dramatično smanjilo.

Gotovo preko noći, moja zavisnost o Facebook-u postala je podnošljiva, dodao je Barclay.

Privukao je pažnju i naučnika sa Univerziteta Neuchatel u Švajcarskoj, koji su želeli da iskoriste Unfollow Everything u svojoj studiji o tome kako objave na zidu utiču na vreme provedeno na Facebook-u i zadovoljstvo korisnika. Čak su i započeli zajedničku saradnju na studiji.

Ali, iako se brojnim korisnicima ideja o čistom zidu svidela, Facebook-u baš i nije. Stoga je Barclaya odvukao na sud i uručio mu pismo u kojem stoji da mora da "prestane sa distribuiranjem svog dodatka internet browseru". U prevodu, mora ga ukloniti sa interneta. Osim toga, zabranjen mu je pristup Facebook-u i Instagram-u i svim ostalim Facebook-ovim servisima.

Trajno su mi blokirali Facebook profil koji sam imao više od 15 godina i koji mi je bio primarni način komunikacije sa porodicom i prijateljima širom sveta. Takođe su tražili da nikad više ne stvorim alat koji će komunicirati sa Facebook-om ili njegovim servisima na bilo kakav način, objasnio je Barclay.

Piše kako je ostao iznenađen, a čak se i njegovim advokatima takav potez činio kao neverovatan.

S obzirom na to da bi se sam morao boriti protiv Facebook-a i, ako izgubi, podmiriti troškove koji bi mogli da budu astronomski, Barclay je povukao jedini mogući potez - učinio je Unfollow Facebook nedostupnim.

To je loše za korisnike, ali i za Univerzitet Neuchatel koji ga više neće moći koristiti u svojoj studiji, istaknuo je Barclay i dodao kako Facebook sve češće koristi svoj položaj kako bi onemogućio korisnicima više kontrole nad podacima i načinom na koji se platforma koristi.

Facebook-ovo ponašanje nije samo anti-konkurentsko, ono je i anti-potrošačko. Zaključani smo u platformu jer je korisna, a onda nas onemogućava da odaberemo kako želimo da je koristimo. Ne samo kroz uništavanje alata kao što je Unfollow Everything, već i kroz visoko manipulativan dizajn i opcije koje platforma donosi. Gubitnik je korisnik, a trošak su milijarde sati provedenih na Facebook-u, piše Barclay.

Na kraju je istakao kako bi zakonodavci i regulatori, ako ozbiljno misle zauzdati velike tehhnološke kompanije, posebnu pažnju trebali da posvete načinu na koji platforme onemogućavaju slobodu odabira pogotovo kroz uslove korišćenja.

Platforme ne bi smele da prete tužbama i gašenjem naloga istraživačima i developerima koji stvaraju alat koji jednostavno daje više mogućnosti odabira korisnicima. Koliko će ljudi zbog toga odustati od izrade svog alata?, napisao je na kraju Barclay dodavši da je barem, zbog svega što se dogodilo, njegova zavisnost o Facebook-u, sad nestala.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.