Provajderi sakupljaju mnogo više podataka nego što mislite i dele ih na sve strane


Novi izveštaj Savezne trgovinske komisije SAD‑a (FTC), nazvano "Pogled na ono što ISP-ovi znaju o vama: Ispitivanje prakse privatnosti šest velikih davalaca internet usluga" otkriva da pružaoci internet usluga (ISP-ovi) prikupljaju i dele daleko više podataka o svojim klijentima nego što mnogi potrošači mogu i da pomisle, navodi se u saopštenju za javnost. To uključuje pristup svom internet saobraćaju i podacima o lokaciji u realnom vremenu.Izveštaj je takođe otkrio da ISP-ovi potrošačima nisu nudili smislene izbore o tome kako se ti podaci mogu koristiti. Izveštaj je ispitao šest pružalaca internet usluga, koji čine oko 98% tržišta mobilnog interneta, uključujući AT&T Mobility i T-Mobile.

"Kao što je navedeno u izveštaju, ove kompanije su se razvile u tehnološke divove koji nude ne samo internet usluge, već pružaju i niz drugih usluga, uključujući glas, sadržaj, pametne uređaje, oglašavanje i analitiku - što je povećalo opseg informacija koje su sposobne da prikupe o svojim kupcima", navodi FTC u svom saopštenju.U izveštaju je identifikovano nekoliko načina prikupljanja podataka među nekoliko ISP-ova, uključujući da "kombinuju podatke u svim linijama proizvoda; kombinuju lične podatke, podatke o upotrebi aplikacija i pregledavanja interneta za ciljanje oglasa; stavljaju potrošače u osetljive kategorije kao što su rasa i seksualna orijentacija; a dele i podatke o lokaciji u realnom vremenu s trećim stranama."

Iako su neki ISP-ovi obećali kako neće prodavati lične podatke potrošača, utvrđeno je kako su dopustili da ih drugi koriste, prenose i unovčavaju. Te postupke su skrivali među sitnim slovima svojih politika privatnosti.

Podaci o lokaciji pretplatnika u realnom vremenu deljeni su sa klijentima treće strane kao što su "prodavci automobila, upravnici nekretninama, obveznici osiguranja, lovci na ucene i drugi".

I na kraju, iako su ISP-ovi tvrdili da potrošačima nude izbor o tome kako se koriste njihovi podaci, oni su potrošačima zapravo otežali korišćenje takvih izbora i podatke su čuvali mnogo duže od očekivanog, stoji u zaključku izveštaja u kojem se naglašava koliko smo nesigurni na mreži i zašto je potrebno veće praćenje ISP-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.