TikTok mladima uzrokuje - tikove


Kod mladih izuzetno popularna društvena mreža TikTok premašila je Facebook, WhatsApp i Instagram po broju preuzimanja sa prodavnica aplikacija, a trenutno beleži više od milijardu mesečno aktivnih korisnika. U vreme pandemije, kada su mnogi ostajali po cele dane kod kuće, ova mreža značajno je proširila krug korisnika koji su tamo gledali kratke video isečke, odgovarali na razne izazove i na sve moguće načine gubili vreme. Ali, za očekivati je bilo da će sve to imati posledice i na njihovo mentalno zdravlje.

Brojni lekari, koji se bave poremećajima u ponašanju, primetili kako im od početka pandemije sve češće dolaze mlađe ženske osobe, primarno tinejdžerskog uzrasta, koje iskazuju slične simptome. Razvile su, naime, tikove, slične onima kakve imaju osobe sa dijagnostikovanim Touretteovim sindromom. Ovaj sindrom u proseku ima 4-5 osoba na svakih 10 hiljada ljudi, češći je kod muškaraca, a najčešće se razvija u doba detinjstva ili rane adolescencije – što odgovara uzrastu deojaka koje su ga razvile u slučajevima o kojima piše Wall Street Journal.

Ali, u tim slučajevima devojke i devojčice nisu imale poremećaje živčanog sistema kao u slučaju Tourettovog sindroma, već su svoje tikove dobile od (možda mu odatle i ime?) TikTok-a. Pokazalo se kako su mnoge često gledale TikTok video objave osoba sa Touretteom, a potom razvile slične tikove. Uz to, često su pokazivale i simptome anksioznosti i depresije, a tikovi su počeli prilično naglo.

Ono što je navelo na zaključak da je TikTok uzrok ovih medicinskih problema, jeste činjenica da su tikovi mladih devojaka bili neuobičajeni. Naime, pacijenti koji boluju od Touretteovog sindroma obično razviju jedinstvene tikove, a kod "TikTok pacijentkinja" primećeno je da imaju tikove nalik onima viđenima na ovoj društvenoj mreži. Pokazalo se da su one nesvesno imitirale osobe sa Touretteom, a da im je TikTok, zbog svojih algoritama, pokazivao veći broj takvih video isečaka – što je dovelo do razvoja poremećaja.

U celoj priči donekle je pozitivna činjenica da se ovakvi tikovi mogu lečiti. Ali, za to je pre svega potrebno obolele odvojiti od društvenih mreža. Ako je to uopšte moguće.

Usput rečeno, korisnička baza TikTok-a sastoji se od gotovo jedne trećine korisnika u uzrastu od 10 do 19 godina (podaci za SAD). Prosečno korisnici na ovoj aplikaciji provedu čak 52 minuta dnevno, dok kod mlađih od 15 godina to doseže i 80 minuta dnevno.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.