Apple tuži izraelsku kompaniju koja je razvila softver za špijuniranje iPhone-a


Iako je Apple-ov telefon puno bezbedniji od Android-a, i korisnici iPhone-a mogu da budu prisluškivani i praćeni, što je na svojoj koži osetio i Jeff Bezos. Jedan od najčešćih način na koji se može probiti zaštita iPhone-a korišćenjem softvera Pegasus, izraelske kompanije NSO Group. Ta kompanija, odnosno kompanija čiji je NSO Group dio (Q Cyber Technologies) svoj špijunski softver prodaje vladama koje ga iskorišćavaju za praćenje i špijuniranje svojih sugrađana.

Iz NSO Groupa uveravaju kako svoje alate koji zaobilaze zaštitu uređaja prodaju samo vladama i policijskim snagama i kako imaju alate za zaštitu sa kojima mogu sprečiti zloupotrebu softvera, sa Pegasusom se povezuju i praćenja novinara, političara, naučnika i aktivista za ljudska prava. Među ostalim, njihov špijunski softver se koristio i za nadzor nekih američkih građana, zbog čega su iz Apple-a odlučili da podignu tužbu protiv NSO Group-a i Q Cyber Technologies-a.

Osim prodaje špijunskog softvera, iz Apple-a su kompanije optužili i za davanje podrške i konsultacije prilikom izvođenja napada. Na sudu traže da se NSO Groupu zabrani korišćenje njihovog softvera kako bi se sprečili daljnji napadi i špijuniranje ljudi i kažu da će donirati 10 miliona dolara, kao i novac dobijen tužbom kompanijama i grupama koje su im pomogle u otkrivanju napada na korisnike iPhone-a.

Iz NSO Group-a brane se kako su zahvaljujući Pegasusu spašene hiljade života i da su uhapšeni teroristi i pedofili.

Apple nije jedina američka kompanija koja je udarila po NSO Group-u - ta je kompanija stavljena i na američku crnu listu kompanija sa kojima je zabranjena saradnja, a ranije su je kritikovali ili su protiv njih pravne akcije preduzeli i drugi tehnološki divovi poput Microsoft-a, Alphabet-a, Mete i Cisca.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.