Britanci žele da zabrane univerzalne lozinke na novim uređajima


U Velikoj Britaniji predložen je zakon prema kojem će svi novi elektronski uređaji morati da imaju jedinstvene lozinke, odnosno neće smeti imati fabrički postavljene lozinke koje će biti iste za sve uređaje i koje će nakon kupovine korisnici morati da promene. Naime, problem pri takvim lozinkama (kakve su se ranije često koristile) jeste što su one svima poznate - uključujući i hakere koji su ih iskorišćavaju za jednostavan pristup udaljenim uređajima, bez znanja vlasnika tih uređaja.

Iako je korisnicima pri kupovini uređaja savetovano da odmah promene takve fabrički postavljene univerzalne lozinke, deo njih to nikada ne bi napravio, nesvesni opasnosti kakva im preti od hakera. Kako se takve stvari više ne bi događale, odnosno kako bi uređaji bili što sigurniji, britanska vlada predložila je zakon prema kojem proizvođači elektronskih uređaja više neće smeti da prodaju uređaje sa univerzalnim lozinkama koje će uvek biti iste i od korisnika će se zahtevati njihova promena.

Popis uređaja koji je obuhvaćen ovim bezbednosnim zahtevima odnosi se na pametne telefone, povezane uređaje, sisteme alarma, pametne kućne asistente, proizvode za kućnu automatizaciju itd.

Zakon još nije stupio na snagu, a kada bude izglasan, proizvođači će imati rok od jedne godine da mu se prilagode. Sam zakon podeljen je u dva dela, a prvi deo, osim dela o lozinkama, obuhvata još dve stavke. Prema njima, kompanije će korisnike morati obaveštavati u slučaju da se otkrije nekakav bezbednosni propust i moraće da budu transparentne oko perioda tokom kojeg će proizvoda primati važne bezbednosne nadogradnje.

Drugi deo zakona odnosi se na pravila oko telekomunikacione infrastrukture za gigabitni broadband i 5G, a njegov je cilj ubrzati instalaciju, korišćenje i nadogradnju takve opreme.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.