Društvene mreže izgubile gotovo 10 milijardi dolara zbog Apple-ovih pravila privatnosti


Apple je krajem aprila sa iOS-om 14,5 značajno promenio svoja pravila privatnosti, uvevši strožu kontrolu praćenja korisnika od strane aplikacija. Ta promjena je uveliko otežala Facebook-u, Snapchat-u, Twitter-u, YouTube-u i ostalim društvenim platformama, plasiranje visoko personalizovanih oglasa.

Kompanija je promenu pravila privatnosti najavila još u septembru prošle godine, ali Mark Zuckerberg se tada pobunio, pa se odmah dalo naslutiti da će promena štetno uticati na mnogobrojne društvene platforme, što je sada potvrdilo i istraživanje The Financial Times-a.

Naime, Facebook, Snapchat, Twitter i YouTube, izgubili su oko 9,85 milijardi dolara prihoda zahvaljujući Apple-ovim pravilima privatnosti. Navodi se da je najveći gubitnik upravo Zuckerberg-ova kompanija, a velikim gubicima se može pohvaliti i Snapchat, koji nema desktop verziju, pa je njegovo oglašavanje najviše vezano uz pametne telefone.

"Neke od platformi koje su bile najviše pogođeni Apple-ovim novim pravilima privatnosti – posebno Facebook – moraju ponovno izgraditi svoju infrastrukturu od nule", rekao je za The Financial Times AdTech konsultant, Eric Seufert.

"Moje uverenje je da je za izgradnju nove infrastrukture potrebna najmanje jedna godina. Nove alate i programske okvire potrebno je razviti od nule i opsežno testirati pre nego što se implementiraju velikom broju korisnika", smatra Seufert.

Podsetimo, iOS korisnici u svakom trenutku u meniju Settings/Privacy mogu proveriti podešavanja praćenja i resetirati ranije date dozvole aplikacijama i tako odabrati kome žele ili ne žele da "prodaju" svoje podatke.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.