Facebook prekršio svoja pravila i verifikovao fan stranicu Elona Muska


Facebook je prekršio svoja pravila tako što je verifikovao fan stranicu Elona Musk-a, koja je u tom trenutku imala oko 153.000 lajkova. Naime, reč je o stranici koja je otvoreno navodila u opisu da nije reč o pravom nalogu samoprozvanog tehnološkog kralja, pa su se na njoj isključivo mogle pronaći njegove fotografije, tweetovi i sve ostalo što jedna fan stranica treba da sadrži.

"Musk poseduje automobil Tesla Roadster 0001 (prvi sa proizvodne trake) iz Tesla Motors-a, kompanije u kojoj je on rani investitor. Roadster je električni sportski automobil sa dometom od 220 milja. Ovo je fan stranica na kojoj se prenose njegovi tweetovi i tako dalje", stoji u opisu.

Page Transparency kartica navodi da je stranica napravljena 28. jula 2019. godine, i tada je, pod nazivom "Kizito Gavin", služila kao svojevrsna fan stranica mladog fudbalera Ugande. Naziv je zatim promenjen čak šest puta, sve do 17. oktobra ove godine, kada se vlasnik, koji je navodno iz Egipta, odlučio za "Elon Musk".

Nakon što je The Verge otkrio i objavio priču o ovom slučaju, stranica je misteriozno nestala sa društvene mreže, ali nije sigurno da li je za to zaslužan njen vlasnik ili je pak Facebook shvatio da su pogrešili.

Treba istaći da Facebook-ova pravila navode da kompanija za verifikaciju mora potvrditi predstavlja li stranica ili nalog autentičnu prisutnost javne osobe ili brenda. Nakon toga, potrebno je ispuniti obrazac koji među ostalom zahteva uvid u službenu identifikaciju u obliku vozačke dozvole, lične karte, pasoša ili slično.

Ali, Facebook nije jedina društvena mreža koja je napravila grešku kod verifikacije, pa je tako još u julu otkriveno da je Twitter greškom dao "plavu kvačicu" nalozima koji tada nisu imali niti jednu objavu te nisu bili stari više od mesec dana.

"Pogrešno smo odobrili prijave za verifikaciju kod malog broja neautentičnih, odnosno lažnih naloga. Ali, sad smo trajno suspendovali dotične naloge i uklonili smo njihovu 'plavu kvačicu' u skladu sa našom politikom“, rekli su tada iz Twitter-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.