Gasi se Facebook-ov program za prepoznavanje lica


Kompanija Facebook u utorak je objavila da ukida svoj sistem prepoznavanja lica koji automatski identifikuje korisnike na fotografijama i video snicmima, navodeći kao razlog rastuću zabrinutost zbog korišćenja takve tehnologije.

"Regulatori su još uvek u procesu davanja jasnih pravila koja reguliraju upotrebu" te tehnologije, napisao je u blogu Jerome Pesenti, potpredsednik Facebook-a zadužen za veštačku inteligenciju. "U sred ove stalne neizvesnosti, verujemo da je ograničenje upotrebe prepoznavanja lica na uski skup slučajeva prikladno."

Kompanija, koja se prošle nedelje preimenovala u Meta Platforms, navela je da je više od trećine Facebook-ovih dnevno aktivnih korisnika uključilo postavku prepoznavanja lica, a promena će sada izbrisati "templejte za prepoznavanje lica" više od milijarde ljudi.

Uklanjanje će biti globalno i očekuje se da će biti dovršeno do decembra, rekao je portparol Facebook-a.

Facebook je dodao da njegov alat koji stvara opise slika za slabovidne osobe više neće uključivati imena osoba prepoznatih na fotografijama nakon uklanjanja, ali će inače funkcionisati normalno.

Uklanjanje prepoznavanja lica dolazi nakon što se najveća društvena online platforma na svetu, ali i cela tehnološka industrija suočila sa upozorenjima i kritikama da bi ta tehnologija mogla lažno identifikovali ljude kao učesnike zločina ili dati prednost belim licima u odnosu na osobe drugih rasa.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.