Italija kaznila Apple i Amazon zbog Beats-a


Italijanska agencija koja brine o zaštiti tržišnog takmičenja, AGCM, odredila je kazne Amazon-u i Apple-u za slučaj ilegalnog komercijalnog ugovora kojim je uređena prodaja slušalica marke Beats na tom tržištu. Istraga agencije pokazala je kako su ove dve kompanije 2018. godine potpisale ugovor prema kojem će na italijanskoj verziji Amazon-ove web prodavnice ograničiti ko sme da prodaje Apple-ove slušalice marke Beats. Ugovor je uključivao odredbu prema kojoj to smeju da čine samo određeni prodavci, što je diskriminatorno i suprotno Ugovoru o funkcionisanju Evropske unije (TFEU).

Istražitelji kažu kako je ovaj ugovor ograničio broj prodavaca, dajući dozvoli samo Amazon-u i nekolicini kompanija da u Italiji prodaju Beats-ove proizvode. Odrednice ugovora zabranjivale su i prekograničnu prodaju, pa su time prodavci bili diskriminisani i na temelju njihovog geografskog položaja.

Rezultat dogovora Amazon-a i Apple-a bilo je smanjenje konkurencije na web prodavnici Amazon.it, a time je došlo i do manje ponuđenih popusta. Ovakva praksa umanjila je tržišne slobode i pravo nastupa na tržištu za manje prodavce, što je zapravo ilegalno umanjivanje konkurencije koje šteti tržištu i potrošačima.

Iz navedenih razloga AGCM je izrekao novčane kazne. Amazon bi trebao da plati 68,7 miliona, a Apple 134,5 miliona evra. Pored toga, moraju i da prekinu sa ilegalnim dogovorima koji umanjuju konkurenciju na tržištu i tako dozvoliti svim prodavcima da putem Amazon-a prodaju Beats-ove proizvode, na slobodan i nediskriminatoran način.

I Amazon i Apple službeno su najavili da će se žaliti na ovu kaznu. Iz Apple-a se pravdaju kako "usko sarađuju sa prodavcima kako bi kupcima osigurali da kupuju samo originalne proizvode". U Amazon-u smatraju da je kazna "neproporcionalna i neopravdana". Odbacuju navode da su profitirali od ograničavanja broja prodavaca na svojoj platformi, jer i njihov uspeh zavisi od toga.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.