Korisnici Netflix-a na udaru prevaranata


Netflix je najpopularniji streaming video servis koji puno pretplatnika ima i u Srbiji. Ali osim ljubitelja filmova i serija, Netflix je zanimljiv i hakerima i prevarantima, pa njegovu popularnost žele da iskoriste kako bi se dokopali podataka o korisničkim imenima, lozinkama, brojevima bankovnih računa i slično.

Na takvu opasnost upozorili su ove nedelje iz kompanije za cyber bezbednost Kaspersky naglasivši kako su na udaru ne samo korisnici Netflix-a, već i servisa poput Disney Plus-a i Amazon Prime-a. Prevaranti se najviše koriste phisherskim taktikama i korisnicima šalju mailove u kojima ih se upozorava da ponovno upišu svoje podatke o plaćanju ili će izgubiti pristup servisima.

U mailu, za koji se čini da dolazi od Netflix-a, nalazi se i link na stranicu koja zaista izgleda poput stranice Netflix-a i na kojoj je potrebno upisati lične podatke, korisničko ime, lozinku, kao i podatke o bankovnoj kartici. Time se, naravno bez znanja korisnika, prevarantima predaju ti važni podaci koje oni onda mogu dalje mogu iskoristiti na razne načine. Pokušaće isprazniti bankovne račune, podatke o prijavi pokušati iskoristiti za pristup drugim servisima ili će ih prodati na dark webu.

Prevaranti imaju i taktiku sa kojom žele da iskoriste i osobe koje nisu pretplatnici Netflix-a i njima šalju mailove u kojima im nude nižu cenu pristupa video servisima. U takvim se mailovima takođe nalazi link na lažnu stranicu na kojoj korisnici trebaju da upišu svoje osobne podatke, odnosno tako ih predaju prevarantima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.