Microsoft predstavio Windows 11 SE


Popularnost Chromebook računara sa Chrome OS-om ne jenjava, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama gde ih često biraju školarci i oni koji se tako osećaju. Iz tog razloga je Microsoft odlučio da napravi Windows 11 SE, novo izdanje svog operativnog sistema namenjenog učenicima i studentima.

Naime, Windows 11 SE moći će da se pronađe na jeftinijim uređajima te će osim Microsoft-ovih aplikacija, podržavati i one third-party, što će se u praksi verovatno pokazati kao izrazito korisna odluka.

"Windows 11 SE takođe podržava third-party aplikacije, uključujući Zoom i Chrome, jer želimo školama da damo izbor da koriste ono što im najbolje odgovara", objašnjava na službenom blogu voditeljka obrazovnog marketinga Microsoft-a, Paige Johnson.

Kako prenosi The Verge, Windows 11 SE neće dolaziti sa Microsoft Store-om, već će umesto toga biti dopušteno IT administratorima instaliranje potrebnih aplikacija i njihovo ažuriranje izvan nastave. Treba istaći da će Microsoft za lakšu instalaciju objediniti aplikacije kao što su Teams, Office, OneNote, Flipgrid, pa čak i obrazovna verzija Minecraft-a.

Zahvaljujući povratnim informacijama koje su pristigle od studenata i profesora, aplikacije će se na Windowsu 11 SE uvek pokretati u punom ekranu. Pojednostavljena je i funkcija Snap Layouts, pa će korisnici moći postaviti otvorene aplikacije isključivo jednu pored druge. Widgets odeljak u potpunosti je uklonjen, jer iz Microsoft-a smatraju da ometa pažnju u obrazovnom okruženju.



Budući da se mnoge škole u SAD-u oslanjaju na Chrome ekstenzije, jer ipak najčešće koriste Chrome OS, podržavaće ih i Microsoft Edge, što je inače isključeno po zadatim podešavanjima na standardnoj verziji Windows-a 11. Dokumenti će se automatski sigurnosno kopirati na OneDrive, pa će učenici lakše moći da koriste Windows 11 SE računare i izvan učionica.

Microsoft je takođe predstavio i prvi prenosni računar na kojem će dolaziti Windows 11 SE. Reč je o 11,6 inčnom (1366 x 768) Surface Laptop SE uređaju, kojeg pogoni Intel Celeron procesor uparen sa 4 GB RAM-a i 64 GB eMMC interne memorije. Zainteresovani će za njega trebati da izdvoje 249 dolara.

"Ovaj prošireni portfolio nadopunjuje naše trenutne Windows 11 uređaje za obrazovanje, pružajući školama još više izbora da imaju alate, uvide i kontrole koje su im potrebne za pružanje optimalnog iskustva učenja, po ceni koja proširuje pristup Microsoft-ovim performansama, bezbednosti i pouzdanosti", zaključuje Johnson.

Microsoft očekuje da će se Windows 11 SE laptop računari moći pronaći u obrazovnim sistemima već krajem ove godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.