Naučnici razvili staklo koje je gotovo nemoguće razbiti


Razbijeni ekrani na pametnim telefonima mogli bi da odu u istoriju, zajedno sa velikim zaštitnim kučištima kojima je jedini zadatak - sačuvati ekran. Naime, naučnici sa kineskog Univerziteta Jilin pohvalili su se kako su razvili staklo koje je toliko čvrsto da ga gotovo ništa ne može razbiti.

Kako tvrde sami naučnici, novo ultračvrsto staklo, koje bolje provodi toplinu od bilo kojeg stakla dostupnog na tržištu, čvršće je i od prirodnog dijamanta.

Naučnici su do nove vrste stakla došli stavljajući posebnu vrstu ugljenika u presu i izlažući ju ekstremnim temperaturama i pritisku. Rezultat je staklo koje ima čvrstoću od 102 GPa, a najčvršća stvar je nedavno sintetiziran AM-III ugljenik sa 113 GPa.

Pojasnili su kako su upotrebili ugljenik sastavljen od 60 atoma posloženih u šuplju strukturu koja podseća na fudbalsku loptu. Tokom procesa obrade, ta šuplja struktura se raspada i stvara strukturu koja podseća na onu unutar dijamanta. Iako su naučnici uspeli da naprave komadiće velike tek jedan milimetar, oni su bili dovoljno veliki za dodatno proučavanje.

Stvaranje stakla sa takvim superiornim mogućnostima otvara vrata celom nizu novih aplikacija, istaknuo je autor studije, geokemičar Yingwei Fei sa Carnegie instituta za nauku u Washingtonu.

Pojasnio je da je njegov tim, za razliku od prethodnih pokušaja, uspeo proizvesti staklo na relativno niskim temperaturama, što omogućuje masovnu proizvodnju (a time i upotrebu) takvog ekstremno čvrstog stakla.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.