Oko polovine telefona sa Android-om pokreću verzije predstavljene 2018. ili ranije


Nakon što Apple objavi novu verziju mobilnog operativnog sistema, u kratko vreme brojni korisnici iPhone-a nadograde svoje telefone na poslednju verziju. Situacija sa Android-ima prilično je drugačija i nakon predstavljanja nove verzije Google-ovog mobilnog OS-a, treba da prođe još dosta vremena pre nego što udeo poslednjih verzija značajno poraste.

Ove nedelje objavljene su informacije o stanju na tržištu Android-a i o udelima pojedinih verzija. Poslednja predstavljena verzija jestw Android 12 koja je tek odnedavno dostupna na nekim modelima poput Google-ovih Pixela i Samsung-ovih telefona. Ipak, većina drugih proizvođača mobilnih telefona još nije nadogradila svoje uređaje i proći će dosta vremena pre nego što taj udeo poraste na neki značajniji nivo. Podaci o Androidu 12 nisu objavljeni jer su te brojke i dalje jako male.

Zanimljivo je da najpopularnija verzija ovog mobilnog operativnog sistema nije ona predstavljena prošle godine, već Android 10 koji je korisnicima postao dostupan u septembru 2019. godine. Prema poslednjim informacijama “desetka” zauzima 26,5 posto tržišta Android-a, dok prošlogodišnja verzija Android 11 ne zaostaje previše i zauzima 24,2 posto telefona. Dakle, verzije iz 2019. i 2020. instalirane su na oko 50 posto telefona, što znači da oko polovine telefona sa Google-ovim OS-om koji se trenutačno koriste pokreće operativni sistem predstavljen 2018. godine ili ranije.

Verzija iz 2018. Android 9 Pie zauzima oko 18 posto tržišta, Oreo je na 13,7 posto, dok je Nougat na 6,3 posto. Starije verzije poput Android-a Jelly Bean, KitKat i Lollipop koriste se na ukupno manje od 6 posto uređaja.

Kako se ove brojke razlikuju u odnosu na Apple i iOS pokazuju podaci za poslednju verziju Apple-ovog mobilnog operativnog sistema iOS 15 koji je, prema nekim podacima, nakon 2 nedelje bio instaliran na 22,22 posto telefona, dok je prošlogodišnja verzija nakon 2 nedelje od dostupnosti bila dostupna na čak više od 40 posto Apple-ovih telefona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.