Za Dan samaca na Alibabi potrošeno 84,5 milijardi dolara


U Kini se prekjuče obeležavao Dan samaca. Ovj događaj dolazi od simbolike datuma 11.11., koji nosi četiri jedinice, a što bi trebalo da predstavlja ljude koji su na taj dan – sami. Bili sami ili ne, Kinezi već nekoliko godina čekaju ovaj dan kako bi se počastili velikim popustima koje im tamošnji trgovci na ovaj dan organizuju. U tim "shopping festivalima" prednjači najveći kineski online trgovac, Alibaba, koji već godinama obara rekorde kad je reč o prihodima od Dana samaca.

Ove godine su tako, u sklopu svog trinaestog u nizu događaja punog popusta i rasprodaja, zabeležili prihod od 540,3 milijardi juana, odnosno 84,54 milijarde američkih dolara. Ovaj se iznos odnosi na ukupno 11 dana tokom kojih su akcije trajale, ali glavnina je, naravno, ostvarena upravo na Dan samaca. Po prihodima je oboren rekord, s prodajom oko 8,5% višom nego prošle godine.

Iako je to bilo očekivano, neki kažu kako su očekivali i viši rast, budući da je proteklih godina promet na Dan samaca rastao po stopama od 25% i više. Ali, mora se imati na umu da u celom svetu vlada nestašica raznih sirovina, da su globalni lanci snadbevanja značajno poremećeni, ali i da je Alibaba pod regulatornim pritiskom kineskih vlasti.

Ove godine u rasprodajama je učestvovalo rekordnih 290.000 brandova. Iz Alibabe naglašavaju u kako su sve svoje operacije povezane sa ovim događajem migrirali u oblak. Korišćenjem obnovljive energije u svom data centru, koji im je glavni oslonac internet trgovine, smanjen je ugljen dioksid kompanije za oko 26.000 tona.

"Iskoristili smo snagu 11.11. kako bismo ispunili našu misiju društvene odgovornosti. Ovogodišnji festival bio je značajan trenutak kao deo naše predanosti tome da gradimo održivu budućnost", izjavio je potpredsednik Alibaba Grupe, Yang Guang.

Kad je reč o kupcima koji su pohrlili iskoristiti Dan samaca, ove godine je najviše njih, 45%, bilo rođeno u poslednjoj deceniji prošloga i prvoj deceniji ovog veka. Reč je, dakle, o milenijskoj generaciji, s time da je broj kupaca rođenih u prvoj deceniji 2000-ih godina porastao za 25%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.