Zbog pada kursa u Turskoj Apple obustavio prodaju u toj zemlji


Neobični prizori ovih dana dolaze iz Turske. Naime, zbog značajnih promena u vrednosti njihove valute, lire, koje su većinom dovele do pada njenog vrednosti, Apple je privremeno obustavio prodaju svojih proizvoda u toj zemlji. Lokalna web prodavnica od srede povremeno ističe da su artikli nedostupni, a pred fizičkim prodavnicama u trgovačkim centrima stvaraju se redovi.

Svemu tome uzrok je ogroman pad vrednosti lire, od gotovo 45% od početka godine i preko 20% u samo poslednjih nedelju dana. Apple stoga želi da prilagodi cene novoj situaciji, jer su prema novom kursu njihovi proizvodi u Turskoj 10-15% jeftiniji nego u ostatku sveta. Trgovci u Apple-ovim prodavnicama tamo neslužbeno su kupcima najavljivali da će doći do otprilike tolikog poskupljenja.

Sve to dovelo je do neobične situacije – kupci su pohrlili na bilo koji način kupiti iPhone, Mac ili neki treći proizvod kao špekulativnu investiciju. Uspiju li da ga dobiju po trenutnim cenama, smatraju, moći će na njemu zaraditi jednom kada cene porastu. Ovakvo ulaganje u tehničku opremu tako će ih, barem donekle, zaštititi od galopirajuće inflacije.

Osim Apple-ovih, na "udaru" kupaca našli su se i ostali uvozni proizvodi iz domena elektronike, ali i luksuzne kozmetike stranih proizvođača. Sve je koincidiralo i sa Crnim petkom, koji i u Turskoj služi kao "shopping praznik", pa je pomama u trgovačkim centrima na još višem nivou nego inače.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.