Alexa gotovo navela dete na smrtonosni izazov sa TikTok-a


Pametni zvučnici, jedan od najpopularnijih artikala iz područija potrošačke elektronike poslednjih godina, mogu da služe za slušanje muzike, streamovanje radija, upravljanje drugim uređajima u pametnom domu, a može ih se iskoristiti i za igranje raznih igara i kvizova, vođenje podsetnika i popisa za kupovinu, učenje stranih jezika, pretraživanje Interneta i u mnoge druge svrhe. Jedna od mogućnosti, ako govorimo o najpopularnijim, Amazon-ovim zvučnicima, jestw i instaliranje dodatnih "skillova", odnosno aplikacija koje im daju desetine hiljada novih mogućnosti.

Ove mogućnosti vrlo brzo pohvataju i deca, pa u slučaju kada virtuelna asistentkinja Alexa govori njihov jezik, vrlo brzo počnu sa njom da komuniciraju. To je bio i slučaj u jednom američkom domaćinstvu, gde je 10-godišnjakinja od zvučnika Amazon Echo zatražila da joj zada izazov. Alexa je pretražila Internet, pronašla popularni izazov i prenela ga devojčici. Problem je bio u tome što je izazov bio potencijalno smrtonosan.

Naime, Alexa je zadala izazov u kojem je potrebno punjač telefona napola utaknuti u zidnu utičnicu, a potom novčićem dotaknuti neizolovane kontakte (!?). Svako imalo razuman shvatiće da ta akcija može rezultovati elektrošokom, ozbiljnim povredama ili smrtnom posledicom. Srećom, 10-godišnjakinja nije odmah poslušala ovaj savet, a njena majka, koja je takođe bila prisutna, prelena je svoje iskustvo na Twitter-u.

Postavlja se pitanje kako je takav izazov došao do Alexe i, posledično, do krajnjeg korisnika? Odgovor se krije u činjenici da Alexa, kada nema tačan odgovor ili instaliran "skill" koji bi glasovna naredba pozvala, upit prosledi na internet pretragu. U ovom slučaju pretraživanje izazova rezultovalo je prilično glupim i opasnim izazovom koji je prošle godine bio popularan na TikTok-u.

Iz Amazona su odmah reagovali na prijavu ovog slučaja i onemogućili da se sličan izazov predloži korisnicima Alexe u budućnosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.