Američka vlada uvela nove sankcije protiv DJI-a, ali one nemaju nikakvog smisla



Američka vlada nametnula je nove sankcije najvećem svjetskom proizvođaču komercijalnih dronova, kineskoj kompaniji DJI. Zajedno s DJI-jem sankcionirano je još sedam drugih kineskih kompanija.
Američko ministarstvo finansija je u četvrtak stavilo DJI i sedam drugih kineskih kompanija na investicionu crnu listu, što znači da je američkim građanima zabranjeno da trguju deonicama tih kompanija.

Razlog su tvrdnje da se DJI-jeva tehnologija koristila za nadzor manjinskog Ujgurskog muslimanskog stanovništva u Kini. Ali, reč je ipak o više simboličkoj zabrani, jer DJI zapravo nije kompanija čije se deonice nalaze na svetskim burzama.

Najbitnija stvar jeste da američki kupci mogu i dalje da kupuju i koriste DJI-jeve dronove, koji se već dugi niz godina smatraju industrijskim standardom, prema kojem se ocenjuju dronovi svih drugih proizvođača.

2020. godine američko ministarstvo finansija je zabranilo američkim kompanijama izvoz proizvoda i delova DJI-u, za kojeg se tad smatralo da predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost, prema tadašnjoj oceni američkog ministarstva obrane.

Prema pisanju agencije Reuters, više od 900 američkih javnih i državnih agencija, uključujući i policiju u New Yorku, koristi DJI-jeve proizvode.

U Kaliforniji služba za nacionalne parkove koristi DJI-jeve dronove kao pomoćna sredstva u gašenju divljih požara.

Navedene 2020. godine, DJI je zatvorio fiskalnu godinu sa udelom na tržištu dronova u SAD-u od 80 posto.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.