Apple priprema telefon bez ijednog ulaza?


Glasine o iPhone-u na kojem neće biti nikakvih ulaza za povezivanje, niti fioke za SIM kartice prvi su se put pojavile još pre nekoliko godina, a čini se kako u Apple-u i dalje razmišljaju u tom smeru i kako nismo predaleko od takvog iPhone-a.

Prvi korak u tom smeru napravljen je još odavno kada je Apple doneo u to vreme kontroverznu odluku i izbacio 3,5 mm izlaz za slušalice sa svog telefona. Brojni korisnici su kritikovali, a konkurenti ismejavali tu odluku, ali na kraju se pokazalo da ta odluka nije uticala na potražnju za iPhone-om (naprotiv, samo je popularizovala Apple-ove bežične slušalice), dok su i druge mobilne kompanije na kraju krenule istim smerom.

Takođe, Apple, ali i većina drugih proizvođača pametnih telefona omogućava punjenje njihovih uređaja bežično. Apple je već najavio razvoj sopstvenog bežičnog punjača, od kojeg je ipak odustao, ali od Cook-ove kompanije i dalje očekujemo neko rešenje za bežično punjenje. Jednom kada ga predstave, možemo očekivati da bi mogli izbaciti i ulaz za povezivanje sa punjačem (dodatan razlog za to je i nedavna odluka Evropske komisije o korišćenju univerzalnog USB-C punjača).

Još jedna stvar koju bi Apple mogao izbaciti iz svojih telefona jeste fioka za SIM kartice. Umesto fizičkih kartica, iPhone bi koristio samo eSIM, a takav model na tržištu možemo očekivati već 2023.

Tokom vikenda na mreži su se pojavile glasine kako bi iPhone 15 Pro mogao biti prvi smartphone koji će imati samo podršku za eSIM i u njega se neće moći staviti fizička kartica. Nije poznato hoće li eSIM imati samo Pro modeli ili i obični modeli iPhone-a. Takođe, s obzirom na to do tada ostalo puno vremena (nešto manje od dve godine), jasno je kako bi se puno toga moglo promeniti pa tako i Apple-ovi planovi vezani uz eSIM.

Ipak, sve upućuje na to da Apple polako zaista ide u smeru tzv. “portless” iPhone-a, odnosno razvoja telefona koji se više neće moći povezati sa kablom/punjačem, niti će se u njega moći postaviti SIM kartica.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.