Boeing i Airbus traže od SAD-a da odlože uvođenje 5G mreža zbog problema sa bezbednošću avijacije


Američki Boeing i evropski Airbus su jedan drugome žestoka konkurencija u proizvodnji aviona, ali ovoga puta su se usuglasili oko jednog problema – mogućnosti da 5G telekomunikacione mreže nove generacije utiču na bezbednost aviona. Iz tog razloga su šefovi ovih kompanija, generalni direktor Boeinga Dave Calhoun i direktor Airbus Americasa Jeffrey Knittel poslali zajedničko pismo Bidenovoj administraciji. Primalac pisma bio je Pete Buttigieg, ministar transporta.

U ovom pismu šefovi velikih proizvođača aviona ističu da bi pokretanje 5G mreže u C-bandu (frekvencionom područiju između 3,7 i 4,2 GHz), koje je planirano za 5. januar sledeće godine, moglo ugroziti bezbednost aviona. Prema njima, moguće interferencije 5G mreže u ovom rasponu sa osetljivim avio instrumentima, u prvom redu sa radarskim visinomerima, može imati značajan negativan uticaj na celu avioindustriju.

S njima se slaže i američka agencija za avijaciju FAA, koja je ranije ovoga meseca upozorila na mogućnost pojave spomenutih interferencija. Oni su u stalnim pregovorima sa agencijom za telekomunikacije, FCC, s kojima traže način da se širenje dostupnosti 5G mreža obavi na siguran način.

Kako bi se ovo pitanje razrešilo, američki telekomunikacioni operateri AT&T i Verizon pristali su prošlog meseca da odlože lansiranje nove 5G mreže na januar sledeće godine. Time bi regulatori mogli da dobiju dovoljno vremena za uvođenje mera koje će sprečiti neželjene interferencije.

Ali, predstavnici avioindustrije sada kažu kako po tom pitanju nije učinjeno dovoljno, i predlažu da se u blizini aerodroma i na drugim kritično važnim mestima ograniči emitovanje 5G signala u C-spektru. Toj inicijativi se ranije priklonio i United Airlines, koji navodi da bi uvođenje 5G mreža, kako ga predlažu operateri, onemogućilo korišćenje radarskih visinomera u 40-ak najvećih američkih aerodroma. Udruženje pilota takođe smatra kako pat pozicija u pregovorima između avio i telekomunikacionih regulatora predstavlja problem za putnike, prevoznike i američku privredu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.