Britansko regulatorno telo Meti naredilo da proda Giphy


Britansko regulatorno telo donelo je odluku kojom kompanija Meta (bivši Facebook) naređeno da proda nedavno kupljenu platformu za video i animirane isečke Giphy, jer su regulatorna tela zabrinuta zbog negativnog uticaja i akvizicije na konkurenciju.

Britanska agencija za zaštitu tržišta i tržišnog takmičenja (CMA) saopštila je u utorak da će Metina kontrola te popularne GIF platforme smanjiti konkurenciju između platformi društvenih medija i da je već uklonila jednog potencijalnog rivala na oglašivačkom tržištu.

Podsetimo tadašnji Facebook kupio je Giphy za, prema nekim navodima, 400 miliona dolara u maju 2020. godine, a u planu je bilo integriranje tog servisa u Instagram i ostale Facebook-ove aplikacije, kako bi korisnicima omogućiti da nađu relevantne GIF-ove za svoje objave i poruke.

U svojoj inicijalnoj najavi kupovine, Facebook je obećao da će i trećim stranama dati jednak pristup sadržaju Giphy-ja kao što su ga imali i pre. Ali nakon manje od mesec dana od kupovine, CMA je pokrenula istragu oko toga.

Nakon konsultovanja sa zainteresiranim kompanijama i organizacijama i nakon ocene alternativnih rešenja... koja je Facebook predložio, CMA je zaključio da se njihova zabrinutost oko zaštite tržišnog takmičenja može rešiti tako da Facebook proda Giphy odobrenom kupcu, stoji u saopštenju te agencije.

Iz Mete su poručili da se odlukom britanskog regulatornog tela ne slažu te da razmatraju sve opcije, uključujući i žalbu.

I za potrošače i za Giphy je bolja podrška naše infrastrukture, talenta i resursa, izjavio je portparol Mete.

Giphy-jeve usluge trenutno su integrisane još u platforme poput Twitter-a, Snapchat-a, Apple-ovog iMessage-a i Slacka.

Iako kupovina Giphy-ja nije najveća akvizicija koju je Meta do sada napravila, ona predstavlja prvi veliki sklopljen posao kojeg se treba odlukom vlasti poništiti.

CMA je u avgustu saoptila da je Giphy planirao širenje svojeg oglašivačkog poslovanja na Veliku Britaniju pre nego su prodani Meti (tad Facebook-u), što bi britanskim brendovima dalo novu mogućnost promocije i stvaranje direktne konkurencije Facebook-u na oglašivačkom tržištu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.