Instagram će korisnicima dati opciju da onemoguće embed njihovih fotografija i videa


Kad netko želi da koristi fotografiju, sliku ili video nekog drugoga na svom sajtu, obično je potrebno prvo da dobije dozvolu te osobe za korišćenje tog sadržaja, ili barem korektno potpisati izvor tog materijala.

Ali, zbog činjenice da neke platforme poput Instagram-a podržavaju embedovanje (embedding) sadržaja, kojom neko zapravo usađuje deo Instagram-a umesto same slike ili videa, tu postoji nekakva siva zona.

Instagram je ipak odlučio da će vlasnicima autorskih prava dati mogućnost izbora žele li da se njihov sadržaj može embedovati ili ne. Ta nova opcija korisnicima Instagrama će omogućiti da spreće bilo koga da koriste njihov sadržaj na drugim internet stranicama.

Zahvaljujući naporima Američkog društva medijskih fotografa (American Society of Media Photographers, ASMP) i Nacionalnog udruženja novinskih fotografa (National Press Photographer’s Association, NPPA) ta opcija će na Instagram-u biti omogućena svim korisnicima te platforme.

Bili smo u kontaktu sa Instagram-om više od godinu dana u nastojanju da rešimo taj problem. Zahvalni smo da su uvažili naše zahteve da se ta stvar reši, kaže Alicia Calzada iz NPPA.

Pre ovog rešenja određeni mediji upadali su u nevolje zbog embedovanja sadržaja sa Instagram-a, poput na primer portala Mashable, koji je završio na sudu zbog embedovanja jedne fotografije sa Instagram-a. Srećom po njih, odluka suda bila je da takav način korišćenja nečijeg sadržaja sa Instagram-a ne predstalvja povredu autorskih prava.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.