Koliko privatnih podataka istražiteljima daju popularne mobilne aplikacije za dopisivanje?



U javnost je dospeo interni dokument američkog FBI-ja koji otkriva koliko i kakvih podataka njihovi istražitelji mogu dobiti iz popularnih mobilnih aplikacija za dopisivanje. Prema ovom popisu, iako to nije preterano iznenađenje nikome ko je upućen u zbivanja, najveću količinu podataka, u slučaju potrebe, može se dobiti od Facebook-ovog WhatsApp-a i iz Apple-ovog sistema iMessage.

Ove dve aplikacije diče se end-to-end enkripcijom, ali ona se još uvek po defaultu ne primenjuje na backupe razgovora. Dakle, u slučajevima kada im je to potrebno, FBI-jevi istražitelji mogu zatražiti sudski nalog za pretraživanje podataka i dobiti sadržaje razgovora, podatke o kontaktima, i otprilike sve ostalo što se o jednom korisniku iz njegove aktivnosti na WhatsApp-u može saznati (sve pod uslovom da koristi bezbednosno kopiranje podataka na iCloud). U slučaju da ovaj backup nije aktiviran, WhatsApp će o svojim korisnicima otkriti osnovne podatke o korisniku, njegov adresar, kao i metapodatke o razgovorima.
Apple će, sledom sudskog naloga, takođe otkriti sve dostupno u iCloud-u – poruke do unazad 25 dana, kao i sve uskladišteno u tamošnjim backupima. Isto tako istražiteljima će biti dostavljeni i dekripcioni ključevi za backupe.

Želite li, pak, odabrati neko bezbednije rešenje – ponovno se, i na temelju ovih podataka, kao favoriti ističu Signal i Telegram. Čak niti sa sudskim nalogom FBI ne može doći do sadržaja dopisivanja iz ovih aplikacija. Telegram bi mogao dati podatke o IP adresi i telefonskom broju, ali samo ako je reč o istrazi povezanoj sa terorizmom. Od Signal-a istražitelji mogu dobiti tek datum kada je korisnik kod njih registrovan i kada je zadnji put koristio aplikaciju.

Od popularnih aplikacija spomenimo još i Viber. On istražiteljima može ponuditi podatke o broju telefona i IP adrese, kao i metapodatke o privatnim porukama (vreme, datum i brojeve telefona ljudi koji su se dopisivali).

Neprofitna američka organizacija za zaštitu privatnosti, Property of the People, koja je dobila ovaj dokument, oglasila se i službenim komentarom. "Privatnost je ključna za demokratju. Jednostavnost kojom FBI nadzire naše podatke online i iskopava intimne detalje naših života, pretnja je svima nama i utire put autoritativnom vladanju", poručio je direktor ove udruge Ryan Shapiro.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.