Na Windows 11 stiže redizajnirani Notepad, dobio i dark mode


Korisnici Windows-a 11 koji su uključeni u Insider program (unutar Dev Channel-a), od sada će početi da dobijaju testnu nadogradnju legendarnog tekstualnog editora, Notepad-a. Microsoft najavljuje veliki redizajn ovog malenog alata već duže vremena, a sada je napokon došlo vreme da se on i materijalizuje.

Notepad za Windowse 11, koji bi u dogledno vreme trebao da postane i standardni deo tog OS-a, donosi niz poboljšanja i promena, ali – barem koliko vidimo na prvim slikama – i dalje je to dobri, stari, prepoznatljivi Notepad, bez suvišnih dodataka. Najveća je promena svakako u korisničkom interfejsu, prilagođenom dizajnerskom potpisu Windows-a 11. Tu su, dakle, zaobljeni uglovi prozora, prilagođavanje temi "Mica", ali i verovatno najtraženija opcija od svih – tamni način rada.

Notepad će se, po novome, prilagođavati sistemskim podešavanjima Windows-a, pa će se automatski prebaciti u dark mode kada i ostatak interfejsa i programa. Dodatnu pogodnost predstavlja i nova stranica podešavanja, u kojoj će biti moguće ručno uključiti ili isključiti tamni način rada, ali i promeniti zadati font.

U dnu prozora ostale su informacije poput brojača redova, znakova i podaci o korišćenoj kodnoj stranici. Nadogradnju je dobila i funkcija pretraživanja i zamene teksta (Find and replace), koja sada izgleda modernije i elegantnije. Možda najznačajnija, pak, funkcionalna izmena je nova mogućnost višestrukog poništavanja (Undo) akcija.

Za sada je novi Notepad tek u probnoj verziji. Kada ga Insideri testiraju, a Microsoft "ispegla" i poslednje detalje, trebao bi da bude pušten u javnu distribuciju svima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.