Samsung bi na svojim telefonima mogao da ima novi operativni sistem


Android je daleko najpopularniji mobilni operativni sistem na kojem rade gotovo svi moderni pametni telefoni osim, naravno, iPhone-a, koji pokreće Apple-ov mobilni iOS. Na Android-u rade i svi pametni telefoni Samsung-a, južnokorejske kompanije koja dominira na tržištu pametnih telefona i koja bi u budućnosti mogla pokazati palac dole ovom Google-ovom operativnom sistemu.

Ipak, ako su te informacije istinite, treba naglasiti kako nije reč o nekakvom prekidu saradnje sa Google-om jer su i daljnji planovi Samsung-a vezani za ovu kompaniju. Naime, Google-ov dugoročni plan je tokom ove decenije polako penzionisati Android i proizvođačima mobilnih uređaja i korisnicima ponuditi novo, još bolje rešenje.

Reč je o operativnom sistemu Fuchsia OS, koji Google razvija već nekoliko godina, a jedan od partnera sa kojim sarađuju na njegovu razvoju jest upravo - Samsung. Zbog te saradnje Samsung bi mogao imati prioritet prilikom prelaska sa Android-a na Fuchsiju, ali ako Google zaista namerava da zameni Android sa novim OS-om, ista sudbina čeka i sve ostale mobilne kompanije (osim one sa logom jabuke).

Tranzicija na potpuno novi operativni sistem biće proces koji će trajati dugo vremena, verovatno godinama. Razlog zbog kojeg razvijaju Fuchsiju jest što taj OS razvijaju od nule, i to ne samo za mobilne uređaje, već za sve pametne uređaje - od telefona i tableta pa do računara, IoT uređaja i drugih. Npr. trenutno se testira na Google-ovom uređaju Nest Hub, a s vremenom bi se mogao upotrebljavati na većini uređaja koje svakodnevno koristimo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.