Aplikacija Zimskih olimpijskih igara u Pekingu nije bezbedna


Aplikacija razvijena povodom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koju moraju da koriste svi učesnici", sadrži "bezbednosne slabosti" zbog kojih bi mogli da budu ugroženi podaci onih koji je koriste.

Reč je o aplikaciji My2022 koju trebaju da koriste sportisti, publika i mediji za svakodnevno praćenje situacije sa koronavirusom. Takođe, aplikacija nudi i mogućnost govornog chata, transfera fajlova i olimpijske novosti. Ali, grupa Citizen Lab specijalizovana za cyber bezbednost tvrdi da aplikacija ne nudi enkripciju za mnoge svoje fajlove, a Kina je već saopštila da nema razloga za zabrinutost.

Pitanja o aplikaciji dolaze u vreme povećanja upozorenja o tehnološkoj bezbednosti posetilaca uoči Zimskih olimpijskih igara koje počinju 4. februara. Oni koji dođu na OI trebaju bi trebali da ponesu "jednokratne" telefone i naprave posebne e-mail adrese tokom boravka u Kini, savetuju stručnjaci iz bezbednosne kompanije Internet 2.0.

Osim toga, mnoge zemlje su navodno savetovale svojim sportistima da uređaje koje svakodnevno koriste ipak ostave kod kuće.

Citizen Lap je pronašao listu "ključnih cenzurisanih reči" koja je deo aplikacije, kao i mogućnost označavanja "potencijalno osetljivih" izraza. Lista uključuje imena kineskih lidera i vladinih agencija, kao i reference na ubistvo prodemokratskih demonstranata na trgu Tiananmen 1989. godine, kao i naziv religijske grupe Falun Gong koja je zabranjena u Kini.

Analitičari su uočili i bezbednosne propuste koji nisu uobičajeni u slučaju aplikacija u Kini, ali koji ipak predstavljaju rizik za korisnike.

Svi učesnici OI moraju da preuzmu aplikaciju 14 dana pre dolaska u Kinu i da je koriste svakodnevno kako bi beležili svoj covid status. Stranci takođe moraju da uploaduju osetljive informacije poput detalja iz pasoša, detalja o medicinskoj istoriji i prethodnim putovanjima.

Citizen Lab upozorava da bi nedostaci aplikacije mogli da budu iskorišćeni za zloupotrebu podataka ukoliko bi došlo do hakerskog napada. Ipak, kineska vlasti tvrde da će svi lični podaci biti sigurni.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.