Apple je ponovno na vrhu tržišta pametnih telefona


Analitička kompanija Canalys objavila je preliminarne rezultate za poslednji prošlogodišnji kvartal za tržište pametnih telefona. Prema tim podacima, a treba naglasiti kako iz Canalys-a upozoravaju kako bi se konačne brojke mogle malo razlikovati od preliminarnih podataka, prvo mesto na ovom tržištu zauzeo je - Apple. Proizvođač iPhone-a i godinu ranije isporučio je najviše telefona u tzv. blagdanskom kvartalu kada je najveća potražnja za potrošačkom elektronikom, a nakon toga je sljedeća prazničnom kvartala tržištem dominirao Samsung, da bi se Apple u poslednja tri meseca 2021. vratio na tron.

Tokom tog razdoblja zauzeli su 22 posto tržišta (u istom razdoblju godinu ranije zauzeli su 23 posto tržišta), dok je Samsung zauzeo 20 posto, uz napomenu da je taj procenat ipak porastao u odnosu na 2020. kada je iznosio 17 posto. Treće mesto, očekivano, zauzeo je Xiaomi, kineska kompanija čiji su telefoni prilično popularni i u Srbiji. Zanimljivo, podaci Canalys-a pokazuju da su zadržali isti udeo na tržištu kao i godinu dana ranije - 12 posto.

Takođe, kao i godinu dana ranije, četvrto i peto mesto drže Oppo i Vivo, uz nešto manji procenat. Udeo Oppa na tržištu iznosi 9 posto (godinu pre iznosio je 10), a u njihove brojke uključene su i isporuke OnePlus-a. Udeo Viva iznosi 9 posto, što je takođe pad od jedan posto u odnosu na isto razdoblje pre godinu dana.

Iz Canalys-a kažu kako je na rezultate na tržištu pametnih telefona uticala i situacija sa nestašicom čipova. Dok su Apple i Samsung kao veći brendovi uspeli osigurati dovoljnu količinu čipova (iako, i oni su morali smanjiti planiranu proizvodnju), najviše problema imale su manje kompanije kojima je bilo puno teže osigurati dovoljne količine čipova, što je direktno uticalo na broj isporuka mobilnih uređaja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.