Apple još jednom zabeležio rekordan poslovni kvartal


Poslednje tromesečije kalendarske godine tradicionalno je najsnažnije za Apple, budući da je to vreme kada na tržište obično dolazi nova linija iPhone-a, a poklapa se i sa sezonom praznične kupovine. Upravo zbog toga Apple ovo razdoblje promatra kao prvi kvartal svoje fiskalne godine, pa je tako za Božić završio Apple-ov fiskalni prvi kvartal 2022. poslovne godine – i to s rekordnim rezultatom.

Apple je u tri meseca, od oktobra do decembra, zabeležio 11%-tni porast prihoda, koji su sada iznosili 123,9 milijardi američkih dolara. Zabeležen je i porast dobiti od 25%, a ona je iznosila 34,6 milijarde dolara. Iz te dobiti odlučili su isplatiti i dividendu od 0,22 dolara po deonici, koja će deoničarima "sesti" u februaru.

Gledano po glavnim kategorijama proizvoda, vidljivo je da i je dalje osnovni generator prihoda za Apple njihov najpoznatiji i najprodavaniji proizvod – iPhone. On je u ukupnim prihodima učestvovao sa gotovo 58%, odnosno sa 71,6 milijardi dolara, što je povećanje od 9% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Nakon iPhonea, najveći su segment poslovanja bile usluge sa 19,5 milijardi. Ova kategorija objedinjuje iCloud, Apple Music, prihode sa App Store-a i ostale pretplate.

Potom sledi kategorija "ostalo" koja uključuje slušalice AirPods, zvučnike HomePod, Apple Watch i ostale dodatke – ona je zaslužna za prodaju u vrednosti 14,7 milijardi dolara. Prodaja Mac računara iznosila je 10,8, a iPad-a 7,25 milijardi dolara u promatrana tri meseca.

Kad je reč o ostatku godine, iz kompanije nisu javno iznosili detaljne prognoze. Tim Cook je tek napomenuo da od tekućeg tromesečija očekuje nastavak snažnog rasta prihoda u odnosu na prošlu godinu. Kao najveći izazov Cook je još jednom istakao snadbevanje čipovima, ali ne svih. Njih je nestašica najviše pogodila kad je reč o tuđim i starijim čipovima. Onih koje dizajniraju sami, a proizvode se samo za njih (ARM čipovi za računare i telefone, na primer), za sada imaju dovoljno da bi proizvodnja tekla nesmetanim ritmom.

Po objavi rezultata, koji su ispali bolji nego su to analitičari na Wall Street-u očekivali, cena Apple-ove deonice porasla je za više od 6%. Bolje rečeno, vratila se otprilike na nivo od pre nekoliko nedelja, budući da je kraj januara obeležio pad vrednosti tehnoloških deonica.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.