Apple omogućio developerima prikupljanje podataka milijarde korisnika iPhone-a


Apple promoviše privatnost svojih korisnika, ali novi izveštaj pokazuje da ta kompanija zapravo developerima daje pristup prikupljenim podacima korisnika. To developerima omogućava prikupljanje podataka od čak milijarde korisnika iPhone uređaja.

Apple ima prilično komplikovan odnos sa privatnosti korisnika, ali ističu da je glavna razlika između njih i Google-a upravo zaštita privatnosti korisnika.

Ipak, nakon jednog od nedavnih poteza te kompanije, developerima će biti omogućeno prikupljanje ogromne količine podataka velike količine Apple-ovih korisnika.

Prema pisanju Financial Timesa, Apple je omogućio developerima prikupljanje podataka iz svoje masivne baze od milijardu korisnika iPhone uređaja, kako bi se koristili za ciljano oglašavanje.

Konkretni potez dogodio se u nepriznatom pomaku koji kompanijama omogućava da slede ono što je zamijećeno kao puno labavije tumačenje kad je reč o kontroverznoj politici privatnosti. Još u maju 2021., Apple je široj javnosti saopštio svoje tad nove promene u pravilima privatnosti, što je rezultovalo reklamom u kojoj je prikazan određeni uznemireni muškarac kojeg je tokom njegovih svakodnevnih aktivnosti pratila sve veća grupa stranaca.

U oglasu je čoveka zatim njegov iPhone upozorio putem "Pitaj aplikaciju da se ne prati" (Ask App Not To Track), koju je ovaj odabrao i grupa stranaca je odjednom nestala. Poruka iza oglasa bila je sasvim jasna u pogledu praćenja podataka i privatnosti.

Apple-ova poruka potencijalnim novim kupcima sugeriše da ako ipak odaberu iPhone, onda biraju privatnost. Nekoliko meseci kasnije, određenim kompanijama poput Snap-a i Facebook-a dopušteno je da nastave da dele određene signale sa iPhonea na nivou korisnika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.